Rebellen Liberia willen `magische' vrouw als leider

Veertien generaals en twintig kolonels van de belangrijkste rebellenbeweging van Liberia, LURD, eisen in een verklaring dat hun politiek leider Sekou Damate Conneh wordt vervangen door diens ex-vrouw Aïcha Keita Conneh. Aïcha is waarzegger van president Lansana Conté in het buurland Guinee. Mede door haar invloed heeft Guinee de rebellenbeweging de laatste jaren royaal met wapens en transport gesteund.

De opstandige officieren verwijten hun politieke leider dat hij ,,onvoldoende de belangen vertegenwoordigt van de gewapende mannen en vrouwen die hem aan de macht hebben gebracht''. Ze beschuldigen hem ervan dat hij alleen maar mensen voordraagt voor een plaats in de overgangsregering die hem smeergeld hebben betaald in plaats van zijn hoogste officieren die deze baantjes het meest verdienen. Onder de muiters is generaal Mohamed Keita, een broer van de ex-vrouw van Sekou Conneh. Wat Keita betreft is ,,de ijzeren dame nu aan het bewind''.

Aïcha Keita Conneh geldt als naaste vertrouweling van de Guinese president Lansana Conté sinds ze in 1996 een poging tot staatsgreep voorspelde die hij dankzij haar waarschuwing verijdelen kon. De president raadpleegt haar voor alle belangrijke besluiten in de overtuiging dat ze over magische krachten beschikt. In Guinee wordt ze op straat de `schaduw-president' genoemd.

Haar huis in de Guinese hoofdstad Conakry wordt regelmatig bewaakt door leden van de presidentiële garde. Medewerkers van de International Crisis Group hebben gezien hoe leden van die militaire eenheid bij dat huis wapens en munitie laadden in trucks die de rebellen in Liberia bevoorraden. De mortieren, granaten en kogels waarmee de Liberiaanse hoofdstad in juni en juli werd bestookt, waren voor het leeuwendeel afkomstig uit Guinee. Die slag om Monrovia leidde tot het vertrek van de Liberiaanse president Charles Taylor en de vorming van een overgangsregering waarin ook vertegenwoordigers zitten van de rebellenbeweging LURD.

Conneh dankte zijn prominente positie binnen LURD aan de wapenaanvoer die hij dankzij zijn vrouw controleerde. Enkele maanden geleden zou het paar gescheiden zijn. De secretaris-generaal van LURD, Joe Gbalah, zei gisteren dat Conneh nog altijd de politiek leider is. De adjunct-chef staf van LURD, generaal Diah Ofori, kondigde aan dat alle ondertekenaars van de verklaring tegen Conneh zullen worden gearresteerd. Rebellenbewegingen in Liberia worden van oudsher verzwakt door verdeeldheid en splitsingen.

LURD (Liberians United for Reconciliation and Democracy) is eind 1999 opgericht om president Charles Taylor te verdrijven. De beweging is de opvolger van rebellengroep Ulimo-K die tijdens de eerste burgeroorlog (van 1989 tot 1996) berucht was om haar gruweldaden. LURD wordt door leden van de islamitische groep Mandingo's gedomineerd. De rebellengroep MODEL die ook is vertegenwoordigd in de overgangsregering, is een afsplitsing van LURD.