Ramsj

Jörg Meidenbauer (ed.): Discoveries and inventions. From prehistoric to modern times. Gebonden, Dumont 2002, van €32,50 voor €17,50. Donner Rotterdam

Fraai verzorgd boek waarin ruim 180 mijlpalen op het gebied van de technologie, de astronomie, de biologie, de natuurkunde en de geografie aan bod komen, vanaf de ontdekking (en toepassing) van het vuur – een half miljoen jaar geleden in China – tot aan het in kaart brengen van de menselijke genenstructuur in 2000. Andere hoogtepunten: de uitvinding van het kompas (1200), de leesbril (al in 1299!), elektrisch licht (1808), de televisie (1924) en de personal computer (de Apple Lisa in 1983).

Richard Mankiewicz: The story of mathematics. Gebonden, Cassell 2000, van €35,50 voor €14,95.

Scheltema Amsterdam

`Beautifully written and lavishly illustrated,' schreef een recensent terecht over The story of mathematics, een speurtocht naar de ontwikkeling van de wiskunde vanaf de oude Babyloniërs tot aan de huidige tijd, met nadruk op het gebruik van wiskundige principes door de astronomie, de cartografie en de recente digitale technologie. Een apart hoofdstuk belicht de relatie tussen wiskunde en kunst, met aandacht voor het werk van Dali en Duchamp. Dat laatste onderwerp komt nader aan de orde in: Fragments of infinity. A kaleidoscope of math and art van James Peterson, een uitgebreid overzicht van de geometrische kunst, met een hoofdrol voor onder anderen M.C. Escher. Van €31,– voor €6,95 bij Scheltema.

Bij dezelfde boekhandel is ook te vinden: Imaginary numbers. An anthology of marvelous mathematical stories, diversions, poems and musings onder redactie van William Frucht, een bloemlezing van literair werk waarin wiskundige thema's worden aangesneden. Enkele auteurs: Italo Calvino, Lewis Carroll en Borges. Van €27,50 voor €6,95.

Hugo Soly (ed.): Charles V 1500-1558. Gebonden in cassette, Mercator fonds 1999, van €128,– voor €39,95.

De Bengel Dordrecht (078-6399291)

Vorstelijk uitgegeven standaardwerk (meer dan 500 grote glanzende pagina's) over de beroemdste Habsburger: Karel V, Duits keizer, koning van Spanje en heer der Nederlanden, in 1500 geboren als de oudste zoon van Filips de Schone en Johanna de Waanzinnige. Het hoogtepunt van zijn macht werd bereikt in 1530 toen hij in Bologna door de paus tot keizer werd gekroond. Schitterend geïllustreerd.

Carol Squiers (ed.): Peek. Photographs from the Kinsey Institute. Gebonden, Arena 2000, van €74,- voor €39,90.

De Bengel Dordrecht

In 1948 en 1953 publiceerde de Amerikaanse seksuoloog Alfred Kinsey zijn befaamde studies Sexual behavior in the human male en Sexual behavior in the human female, twee boeken die de Amerikanen hardhandig bijbrachten dat ze allesbehalve de seksuele puriteinen waren voor wie ze zichzelf zo lang hadden aangezien. Als onderdeel van zijn grootschalige onderzoek bracht Kinsey ook een verzameling bijeen van ongeveer 75.000 erotische en pornografische foto's. Squiers maakte een eerste selectie: 125 bijzondere en vaak intrigerende foto's die voor het merendeel uit (anonieme) privé-albums komen en dus eigenlijk niet bedoeld zijn voor de ogen van buitenstaanders.

Hermann Knell: To destroy a city. Strategic bombing and its human consequences in world war II. Gebonden, Da Capo 2003, van €32,50 voor €10,–. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

In de nacht van 16 op 17 maart 1945 werd de Duitse stad Würzburg door honderden Engelse en Amerikaanse bommenwerpers bestookt. Ruim zesduizend inwoners verloren het leven en 92 procent van de stad werd totaal verwoest, een hoger percentage dan bij Dresden en Hamburg. Hermann Knell, die het bombardement als negentienjarige jongen meemaakte, zet alle feiten (ook de autobiografische) op een rij en houdt een gloedvol betoog tegen de zogeheten `wide-area bombing': het moedwillig en zonder strategische noodzaak bombarderen van burgerdoelen.

John Elderfield (ed.): Modern starts. People, places, things. Paperback, The Museum of modern art, New York, van €29,95 voor €9,50. Donner Rotterdam

Overzicht van de indrukwekkende collectie van The Museum of Modern Art in New York, toegespitst op de periode 1880-1920, het begin van het modernisme. Niet alleen aandacht voor beeldende kunst, maar ook voor fotografie, film, architectuur en design (met onder meer een prachtige verzameling Art Nouveau-meubelen). Grondige essays over vaak originele onderwerpen, zoals een artikel van Mary Bandy over de presentatie van het Amerikaanse landschap in de eerste wildwest-films.

Gavin Maxwell: Lords of the Atlas. Gebonden, Cassell 2000, van €40,90 voor €15,–. De Boekenmarkt Den Haag

Herdruk van een klassiek boek van Gavin Maxwell (1914-1968): het even spannende als dramatische verhaal van de broers Madani en T'hami, leiders van de Glaoua-bergstam uit het Atlasgebergte, die in de eerste helft van de vorige eeuw heel Marokko aan zich onderwierpen (met instemming van de Fransen die het land destijds onder protectoraat hadden). Begin jaren vijftig kwam de omslag, en uiteindelijk moest T'hami, `old, ill and humiliated', het hoofd buigen voor de sultan van Marokko.