Radio en televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer reportage uit Irak over de vraag of de Nederlandse militairen zich met eerwraak moeten bezighouden en een gesprek met minister-president Balkenende over zijn bezoek aan Irak. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Go West Young Man. Zoektocht van Peter Delpeut en Mart Dominicus naar wat er nog over is van het filmgenre western. Ze vinden overblijfselen van een soort die bezig is een stille dood te sterven. Met tal van fragmenten en gesprekken op beroemde locaties met acteurs die cowboys en indianen speelden. Ned.3, 20.35-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Tv-show. Gesprek met de Amerikaan Brian Walker die in zijn achtertuin een raket aan het bouwen is. Verder de 33-jarige Fransman David Bisson die zijn hele jeugd opgesloten heeft gezeten in een donkere kast en later in de badkamer. Nu is er een vrouw in zijn leven die een vergelijkbare ervaring heeft meegemaakt. Ook een ontmoeting met pianist Louis van Dijk. Ned.2, 21.20-22.20u.

Pulse. O.a. een gesprek met architect Daniel Libeskind in zijn kantoor in New York. Met zijn ontwerp voor `Ground Zero' heeft Libeskind de internationale ontwerpwedstrijd voor het nieuwe WTC gewonnen. RTL4, 21.30-22.30u.

Paul Rosenmöller en... Eerste aflevering van de 5-delige serie waarin oud-politicus Paul Rösenmöller bekende Nederlanders ontmoet. Vanavond praat hij met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Ruud Lubbers. Rosenmöller volgt Lubbers naar Burundi en Tanzania. Ned.1, 22.37-23.12u.

DRAMA & MUZIEK

Single Luck: Egbert Douwe. Laatste televisie-interview met Rob Out die Veronica groot maakte en in 1968 met het nummer Kom uit de bedstee, m'n Liefste onder het pseudoniem Egbert Douwe nummer 1 in de hitparade stond. Ned.3, 20.05-20.35u.

Napoleon. Tweede deel van een gedramatiseerde serie over het leven van Napoleon. Met Isabella Rossellini en Gérard Depardieu. Canvas, 21.00-21.50u.

FILM

10 Things I Hate About You (Gil Junger, 1999, VS). Kauwgom-versie van The Taming of the Shrew, vol komische datingperikelen, wilde Shakespeare dichter bij tieners brengen. VRT, 21.35-23.10u.

.Donnie Brasco (Mike Newell, 1997, VS). Op ware gebeurtenissen geïnspireerde, fascinerende maffiafilm. Het conflict tussen loyaliteit en verraad krijgt reliëf in formidabele hoofdrollen van Johnny Depp als FBI-infiltrant en Al Pacino als zijn niets vermoedende beschermheer. Net5, 22.00-0.30u.

Jalla! Jalla! (Josef Fares, 2000, Zweden). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.22-0.50u.

.Central do Brasil (Walter Salles, 1998, Brazilië). Innemende road movie waarin een 9-jarig jongetje en een tegenstribbelende ex-onderwijzeres door het binnenland van Brazilië reizen, op zoek naar zijn vader. Canvas, 23.45-1.25u.

International Velvet (Bryan Forbes, 1978, GB). Paardenfilm. Wat laat vervolg op National Velvet uit 1944. De inmiddels volwassen Velvet krijgt de voogdij over haar nichtje, dat handelbaar wordt zodra zij haar de liefde voor de paardensport bijbrengt. Ned.1, 0.02-1.55u.

Highlander (Russell Mulcahy, 1985, Engeland). Mythische avonturenfilm gaat vadsig ten onder aan opzichtige spectaculaire effecten en de dito `muziek' van Queen. Onsterfelijke Schot Christophe Lambert wordt al eeuwen op de hielen gezeten door naargeestige soortgenoot. BBC1, 0.05-2.00u.

Family Business (Sidney Lumet, 1989, VS). Sean Connery, Dustin Hoffman en Matthew Broderick spelen grootvader, vader en zoon uit New York, die samen een inbraak beramen. Een serieus gezinsdrama dat ons wil overtuigen van het belang van een hechte familieband. BBC1, 2.00-3.50u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Sander de Kramer, hoofdredacteur van het Rotterdamse Straatmagazine en beheerder van een café voor daklozen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van museumdirecteur Agnes Grondman in Zwolle o.a. besprekingen van de roman Bitter Fruit van de Zuid-Afrikaanse schrijver Achmat Dangor en de film The Dancer Upstairs, het regiedebuut van John Malkovich. Verder Griekse en Albanese muziek in Zuid-Italië en een geprek met Danny Steggerda, bedenker, tekenaar en uitgever van het stripblad De Lier. En dichter Hans Tentije leest een gedicht. 747AM, 21.02-23.00u.