Prijzenoorlog stopt daling omzet bij AH

De omzet van supermarktketen Albert Heijn is ondanks de prijzenoorlog, die in oktober begon, niet gestegen. In het laatste kwartaal van vorig jaar bleven de verkopen steken op 1,33 miljard euro. Hiermee is wel de daling die afgelopen jaar inzette tot stilstand gebracht.

Dat heeft moederconcern Ahold vanochtend bekendgemaakt. De identieke omzet, waarbij de omzet van uitsluitend identieke winkels wordt vergeleken met die van het vierde kwartaal in 2002, daalde wel met 0,4 procent. In de eerste drie kwartalen nam de omzet van de de grootste supermarktketen van Nederland nog af met 2 procent.

Een woordvoerster van Albert Heijn maakte vanochtend bekend dat ook het marktaandeel weer in de lift zit. In de eerste negen maanden van 2003 nam dat af van 27,5 naar 26,3 procent, maar sinds de prijzenoorlog is dat percentage licht gestegen tot 26,6. De woordvoerster zei dat het aantal klanten sinds de prijzenoorlog met ongeveer 200.000 per week is gestegen. Nu winkelen wekelijks 4 miljoen mensen bij AH.

De totale omzet van Ahold in Europa daalde in het vierde kwartaal met 0,4 procent. De supermarktens in de Verenigde Staten deden het beter met een omzettoename van, in dollars gemeten, 0,9 procent tot 6,3 miljard. De verkopen van de door fraude getroffen groothandel US Foodservice steeg met 6 procent tot 4,2 miljard dollar. In de eerste drie kwartalen steeg de omzet met 1,2 procent, wat bovendien te danken was aan twee overnames.

De totale omzet van Ahold daalde in het vierde kwartaal met 10,8 procent en kwam uit op 12,7 miljard euro. De afname ligt in lijn met die van de eerste drie kwartalen over 2003, toen de omzet met 10,5 procent daalde. Het concern liet weten dat de daling van de dollar verantwoordelijk is voor de daling. Zonder valuta-effecten steeg de omzet in het vierde kwartaal met 2,7 procent.

De omzetontwikkeling was in lijn met de verwachtingen van de meeste analisten. Toch steeg de koers vanochtend op de Amsterdamse beurs. Het aandeel Ahold was rond het middaguur 7,4 procent duurder op 6,07 euro.

Ahold maakte vanochtend alleen voorlopige omzetcijfers bekend. De cijfers zijn nog niet goedgekeurd door accountants. Meer gedetailleerde resultaten over het afgelopen jaar, zoals winst, afschrijvingen en de laatste ontwikkelingen bij de dochterbedrijven Albert Heijn en US Foodservice worden naar verwachting op 19 april gepubliceerd, zo liet Ahold vanochtend weten.