Pas verschenen NON FICTIE

Jessica Voeten: Het Witsenhuis. Atlas, 192 blz. €39,90

Het monumentale Witsenhuis aan het Amsterdamse Oosterpark was een trefpunt voor de beweging van Tachtig. Bij testament van de schilder Willem Witsen werd het een kosteloze woning voor armlastige schrijvers. Het echtpaar Bert Voeten en Marga Minco ging er in 1949 wonen. Hun dochter Jessica Voeten verdiepte zich in de kleurrijke geschiedenis van het huis.

Hugo Camps: In de ogen. Vijftig meesterlijke gesprekken. Prometheus, 336 blz. €19,95

Selectie uit de meer dan 500 sensitieve interviews die Hugo Camps sinds 1986 maakte voor het weekblad Elsevier. Van Hugo Claus en Ischa Meijer, via Katja Schuurman tot prinses Irene. Mulisch over Hermans en Reve: `Ik ben van de Europese literatuur, mondiaal voor mijn part. Daar horen die twee niet bij. Connie Palmen veel meer.'

Ad van Liempt (red.): Andere tijden IV. LJ Veen, 253 blz. €16,50

Opnieuw een bundeling van de opmerkelijkste verhalen uit het uitstekende televisieprogramma over geschiedenis Andere tijden. Met onder meer W.F. Hermans en Groningen, het Philips-Kommando in Kamp Vught en de eerste Nederlandse reageerbuisbaby.

Mieke Taat (red): De droomduiding herdacht. Essays over cultuuronderzoek en psychoanalyse. Boom, 118 blz. €16,50

In 1990 verscheen Freuds Die Traumdeutung, het begin van de psychoanalyse als nieuwe wetenschap. In deze bundel wordt teruggeblikt op deze beroemde studie en wordt de psychoanalytische methode besproken door voornamelijk literatuurwetenschappers.