Palestijnse aanslagen: minder doden in 2003

Palestijnse aanslagen in Israël en op Israëlische doelen in de bezette Palestijnse gebieden hebben in 2003 de helft minder dodelijke slachtoffers gemaakt dan in het jaar daarvoor. Volgens de Israëlische regering is deze vermindering het resultaat van haar offensief tegen Palestijnse moslimextremistische groepen en van de bouw van de nieuwe afscheidingslinie op en langs de Westelijke Jordaanoever. Palestijnse bronnen houden het erop dat de vermindering te maken heeft met het eenzijdige bestand dat afgelopen zomer gedurende anderhalve maand door Palestijnse militanten in acht werd genomen. In 2003 werden volgens de regeringscijfers 213 Israëliërs bij Palestijns geweld gedood, van wie 163 burgers. In 2002 waren dat er 451. Het aantal aanslagen en aanvallen op Israëlische doelen verminderde met 30 procent, van 5.301 tot 3.838. In dezelfde periode vielen er 584 Palestijnse doden, ook de helft minder dan het voorgaande jaar.