Nokia verrast tweemaal

Nokia lijkt twee slepende problemen te hebben opgelost. En daardoor zal de winst van het Finse mobieletelefonieconcern over het vierde kwartaal vermoedelijk veel hoger uitvallen dan menigeen had verwacht. De belangrijkste verbetering lijkt afkomstig van de netwerkdivisie. Terwijl ook de groei van de orderportefeuille met 300 miljoen euro er mag zijn, is de interessantste ontwikkeling de stijging van de operationele winstmarge van break-even naar 12 procent. Hoewel het bedrijf niet veel informatie heeft gegeven, is de meest voor de hand liggende verklaring dat Nokia erin is geslaagd zijn UMTS-apparatuur van een aantal problemen te verlossen. Als dat zo is, kunnen de hogere marges van duurzame aard blijken. Nokia mag dan de lat voor de omzet en de winstmarges laag hebben gelegd in vergelijking met andere bedrijven, dit is wel het tweede achtereenvolgende kwartaal waarin de divisie verrassend positief voor de dag komt. De productie van apparatuur voor netwerken is voor Nokia altijd van secundair belang geweest – de divisie beslaat maar een vijfde van de totale omzet. Nokia's lot is afhankelijk van de verkoop van mobiele telefoons. In die sector kampte Nokia met prijsdalingen. In de afgelopen vier jaar is een doorsnee mobieltje 20 procent goedkoper geworden. Omdat de meeste analisten op z'n best een stabilisering van de prijzen hadden verwacht, komt het als een verrassing dat het Nokia is gelukt de prijzen te verhogen. Hoewel het overmoedig zou zijn om te verwachten dat de prijzen zullen blijven stijgen, lijkt een pas op de plaats een redelijk betrouwbare voorspelling. Nu de vraag naar telefoons gestaag toeneemt, ziet het ernaar uit dat Nokia een verrassend winstgevend 2004 tegemoet gaat.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.