Netwerk wellicht toch zonder AVRO

KRO, EO en NCRV onderzoeken of er draagvlak is binnen hun organisaties om vanaf september 2005 zonder de AVRO Netwerk te maken. Dat zijn de directeuren van alle omroepen die deelnemen aan Netwerk en Twee Vandaag (KRO, NCRV, AVRO, TROS en EO) gisteren aan het eind van de middag overeengekomen in een spoedoverleg met de raad van bestuur van Publieke Omroep.

De AVRO wil in Netwerk blijven, maar directeur Ad 's Gravesande erkende vanmorgen daarin nu ,,tamelijk alleen'' te staan.

De spoedbijeenkomst werd belegd nadat grote consternatie op de verschillende redacties was ontstaan over een advies van PCM-bestuurder Ben Knapen. Hij raadde aan Netwerk voortaan door vier omroepen te laten maken. De huidige drie, AVRO, KRO, NCRV, én de EO.

De AVRO zou dan ook kunnen deelnemen aan ,,een actualiteitenvoorziening'' op Nederland 2. Knapen liet in het midden of dat een voortzetting van Twee Vandaag zou moeten zijn. Volgens Robert van Tellingen (NCRV), lid van de redactieraad van Netwerk, is op de redacties ,,zeker geen draagvlak'' voor het plan van de directeuren om Netwerk zonder de AVRO te maken.

Aanstaande dinsdag is een nieuwe bijeenkomst gepland waarin alle directeuren officieel moeten laten weten of in hun organisatie voldoende steun is voor het plan. Als de omroepen er samen niet uitkomen, kan de raad van bestuur door een `aanwijzing' een besluit opleggen. Ruurd Bierman van de raad van bestuur vond dat gisteren ,,geen goed idee''. ,,De verantwoordelijkheid ligt bij de omroepen.''

De EO wil deelnemen aan Netwerk omdat de omroep dit jaar Nederland 1 als thuisnet krijgt. Dat betekent dat de meeste programma's van de omroep op dat net worden uitgezonden. De AVRO verruilt Nederland 1 voor Nederland 2.