Negen soldaten VS dood in Irak

Negen Amerikaanse militairen zijn gisteren om het leven gekomen toen de Black Hawk helikopter waarin ze zaten neerstortte in de buurt van de onrustige Iraakse stad Fallujah. Ook gisteren moest een C-5 transportvliegtuig van het Amerikaanse leger een noodlanding maken op de luchthaven van Bagdad, nadat het bij het opstijgen door vijandelijk vuur was getroffen.

De C-5 Galaxy – een van de grootste vliegtuigen ter wereld – had 63 passagiers en bemanningsleden aan boord. In november werd een Airbus bij het opstijgen door een raket getroffen. Ook dat toestel moest een noodlanding maken.

Amerikaanse woordvoerders konden nog geen uitsluitsel geven over de oorzaak van het neerstorten van de helikopter. Maar een getuige ter plaatse meldde gezien te hebben dat een raket het toestel trof. De helikopter explodeerde in de lucht. In hetzelfde gebied werd vorige week een militair gedood toen een Amerikaanse helikopter neerstortte. Amerikaanse militaire zegslieden zeiden dat dit toestel bijna zeker werd neergeschoten.

In Irak zijn sinds president Bush de actieve fase van de oorlog op 1 mei voor beëindigd verklaarde, tien helikopters neergehaald. Het incident met de meeste doden dateert van 15 november, toen twee helikopters in de lucht botsten als gevolg van een granaataanval. Daarbij werden 17 Amerikaanse militairen gedood.

Sinds de arrestatie van Saddam Hussein op 13 december zijn 29 Amerikaanse militairen gesneuveld bij het geweld in Irak. In de maanden daarvoor sinds 1 mei kwamen 195 Amerikaanse soldaten door aanslagen om.

Ten minste vijf doden en 37 gewonden vielen vanochtend bij een bomaanslag op een shi'itische moskee in de centraal-Iraakse stad Baquba. Vanochtend was een hotel in Bagdad doelwit van een raketaanval. Daarbij vielen geen slachtoffers. Het hotel wordt voornamelijk door buitenlandse zakenlieden en aannemers van het Amerikaanse leger gebruikt. De reeks aanvallen komt na een week van relatieve rust volgend op een bomaanslag op een van de populairste restaurants in Bagdad. Daarbij werden acht mensen gedood.

Gisteren werden in Bagdad 60 gevangenen vrijgelaten. In totaal zitten ruim 12.000 Irakezen gevangen. Zo'n 300 Amerikaanse soldaten hebben vannacht in Tikrit, de geboortestad van Saddam Hussein, gezocht naar leden van het Iraakse verzet. Dertien Irakezen werden opgepakt.