Leven van Dido is te huur

Op nummer 15 van de Top 40 staat deze week de single Life For Rent van Dido. De Engelse zangeres Dido is heel netjes. Ze zingt keurige liedjes in precies de juiste toon.

Haar teksten zijn dichterlijk, ze gaan over haar leven en haar liefdes: keurig leven, keurige liefdes.

Daarom was het een grote verrassing voor Dido dat ze een paar jaar geleden ineens bekend werd dankzij Eminem. Eminem! De rappende Schrik van het westelijk halfrond! Hij had een stukje uit haar liedje `Thank You' gebruikt voor zijn nummer Stan. Stan werd een monsterhit en daardoor kende iedereen ook Dido. De dame en een jongen met een grote mond: het was een onverwachte combinatie.

Inmiddels heeft Dido veel fans. Ze kopen steeds alle singles en cd's die Dido maakt. Zouden zij het ook altijd een beetje koud krijgen als Dido zingt? Want Dido's stem is zo helder en doorzichtig als een ijskristal. En bijna net zo ijzig.

Dat komt ook doordat Dido vaak zingt over verlatenheid. Daarvoor gebruikt ze beelden die te maken hebben met leegte. Je kunt bijvoorbeeld denken aan: ,,Ik ben als een vlakte op de Noordpool'', of ,,Ik voel me een dorre woestijn''. Dan begrijpen de mensen wel dat je nogal alleen bent.

Ook in haar nieuwe liedje zingt Dido over eenzaamheid, zonder het letterlijk te noemen. Het beeld dat ze dit keer heeft gekozen is dat van `Leven Te Huur'. Je ziet wel eens bordjes op huizen of appartementen, met de woorden `Te Huur'. Wat wil dat zeggen over dat huis? Precies, dat het leeg staat. Dido vergelijkt dus haar leven met een leegstaand huis.

En dat is niet leuk voor Dido. Daarom wil ze er van af. Ze denkt: ik verhuur mijn leven, en zoek zelf iets anders. Iets gezelligs, met altijd veel mensen over de vloer. Met in ieder geval een vaste vriend. Want dat wil ook maar niet lukken. Ze zingt: ,,While my heart is a shield and I won't let it down/ While I am so afraid to fail so I won't even try/ Well how can I say I'm alive?''' (,,Terwijl mijn hart een schild is dat ik niet kan neerlaten/ Terwijl ik zo bang ben dat het misgaat, dat ik het niet eens durf te proberen/ Hoe kan ik dan beweren dat ik werkelijk lééf?”). Hier heeft ze het over de liefde – Life For Rent is een treurig lied.

Misschien lijkt het je wel wat om Dido's leven te huren, zodat je kunt meemaken hoe het is om wereldberoemd te zijn. Maar ik zou het niet doen. Hoogstens als vakantiehuisje.