Leeftijdscontrole roken verruimd

Minister Hoogervorst (Volgezondheid, Welzijn en Sport) wil uitbaters van cafés en restaurants op andere manieren dan met een chippas voor automaten de leeftijd van sigarettenkopers laten checken.

De Tweede Kamer kwam vorig jaar terug op een eigen beslissing in 2001, waarbij eigenaren van sigarettenautomaten verplicht werden de apparaten te prepareren voor de chippas. Het systeem van de chippas blijft in ieder geval bestaan, bevestigt een woordvoerder van minister Hoogervorst. Maar de horeca zou nu ook op andere manieren de leeftijd mogen controleren, zo wil de minister. Het voorstel om de Tabakswet hiertoe te verruimen zou hij vandaag aan de ministerraad voorstellen.

Het voorstel betreft volgens de zegsman ,,een tweede, derde of vierde systeem ernaast. Het leeftijdssleutelsysteem blijft wél intact''. De barkeeper zou bijvoorbeeld met een afstandsbediening de sigarettenautomaat kunnen ontgrendelen als de koper van sigaretten zich heeft gelegitimeerd, aldus de woordvoerder.

Per 1 januari 2003 mogen geen sigaretten meer worden verkocht aan jongeren onder de zestien jaar. Volgens de woordvoerder is ongeveer 80 procent van de Nederlandse sigarettenautomaten gereed gemaakt voor de `AgeKey', zoals de chippas die de leeftijd van de pashouder controleert wordt genoemd. Twintig procent van de eigenaren van sigarettenautomaten wilde volgens het ministerie echter ,,niet meewerken'', aldus de woordvoerder, die verwacht dat de ministerraad vandaag akkoord zou gaan. Deze groep hoeft dan niet over te stappen op het chippas-systeem. Om leeftijdsfraude te voorkomen moeten de sigarettenautomaten in het zicht staan van de barkeeper. De uitbater moet erop toezien dat de leeftijdsregel wordt nageleefd.