Koreaanse banken redden LG

De in nood verkerende Zuid-Koreaanse creditcardmaatschappij LG Card krijgt een kapitaalinjectie van omgerekend 3,4 miljard euro van een consortium van zestien Zuid-Koreaanse banken. Zij voorkomen daarmee dat het bedrijf omvalt, wat volgens de regering voor de toch al kwetsbare Zuid-Koreaanse economie een schadepost van 18 miljard euro zou betekenen. Eén op de drie Zuid-Koreanen heeft een creditcard van LG Card.

LG Card verkeert sinds dit najaar in de problemen en het bankenconsortium werkt sindsdien aan een reddingsoperatie. Met het voorstel vergroten de schuldeisers hun belang in LG Card, omdat ze 2,5 miljard aan schulden omzetten in aandelen.

Een faillissement van LG Card zou de economie ontwrichten, zei minister van Financiën en Economie Kim Jin-Pyo vanmorgen. ,,Iedereen is het erover eens dat dat niet moet gebeuren. Dat zou een ramp zijn.'' De creditcardcrisis zou er toe kunnen leiden dat de geraamde groei van de Zuid-Koreaanse economie van 5 à 6,5 procent niet gehaald wordt, waarschuwde de minister.

LG Card heeft een schuldenlast van 14,3 miljard euro. Het bedrijf is onderdeel van het op één na grootste conglomeraat van Zuid-Korea, LG, dat ook actief is consumentenelektronica.