James Cook (1)

De bespreking door Roelof van Gelder van een aantal boeken over de ontdekkingsreizen van James Cook (Boeken, 02.01.04), refereert aan de recente film `Master and Commander, The Far Side of the World'. Deze bijzonder geslaagde film is gebaseerd op de door Patrick O'Brian geschreven `Aubrey/Maturin' romans over de vriendschap van een Britse marineofficier (Jack Aubrey) en een scheepsarts en spion (Stephen Maturin). De eerste roman uit de serie is getiteld `Master and Commander'. De commandant (of zo u wilt `kapitein') van een Britse oorlogsbodem in die tijd werd `Master and Commander' genoemd.

Het `Master' uit de titel van de film verwijst dus niet naar de rol van natuurvorser die Stephen Maturin heeft naast zijn taak als scheepsarts. Overigens wordt in de boeken van O'Brian – en behoorlijk waarheidsgetrouw verfilmd – niet alleen een indruk gegeven van het tamelijk ruwe leven aan boord van zeilschepen aan het begin van de negentiende eeuw, maar wordt tevens vrij diepgaand ingegaan op de psychologie van de vriendschap van Aubrey en Maturin, met inbegrip van beider muzikale voorkeuren en talent.