Het Beeld

Ook op Nederland 3 zijn al duivelsuitdrijvingen en bekeerde homo's te zien (woensdag bij de VARA in Op avontuur met Michiel van Erp), maar het is vooral het `relinet' Nederland 1 dat ons overspoelt met zingeving, spiritualiteit, liefdadigheid en begrip.

Nu alle godsdienstige zendgemachtigden op één zender samenklitten, begint de overkill merkbaar te worden. Er is gewoon te weinig religiositeit in Nederland om zoveel programma's te kunnen vullen, dus rukken de schilderachtige sektes op. Woensdag timmerde de voormalige directeur van de Scientology Kerk Nederland in Netwerk (NCRV) zijn stellingen ter hervorming van de moederkerk aan op de gevel van het hoofdkwartier. Later op de avond liet de KRO in de eerste aflevering van Weekend een ander een ongelovige prostituee twee dagen en nachten doorbrengen op een kasteel van de Hare Krishnabeweging. De door Reinout Oerlemans geproduceerde serie, met dezelfde eindredacteur als De Bauers, gaat overigens niet alleen over religieuze ontmoetingen, maar begon er wel mee. De Hare Krishna's, een van de kleinste geloofsminderheden alhier, waren een dag later weer van de partij in de eerste aflevering van ReliRuil (NCRV, in samenwerking met de boeddhistische, islamitische, hindoeïstische en joodse omroepen).

De overeenkomsten tussen Weekend een ander en ReliRuil zijn frappant, ook in de vormgeving. Het grootste verschil is dat in ReliRuil de beide hoofdpersonen niet een weekend samen doorbrengen, maar echt elkaars plaats innemen. Aan het begin worden beiden recht tegenover elkaar gezet, en aan het einde mogen ze, in de trant van Villa Felderhof, elkaar vertellen hoe blij ze zijn dat ze deze bijzondere ervaring met elkaar hebben mogen meemaken.

In ReliRuil leek de evangelische onderwijzer uit Lelystad Erwin desondanks helemaal niet gelukkig, toen hij met een trommeltje door de Kalverstraat moest lopen. Een jurk dragen, daar moest hij ook niet aan denken. Nog moeilijker had zijn vrouw het, die twee dagen Madhu, een montere Krishna-priester uit Amsterdam, in haar huis moest tolereren. Net toen ze hem een lekkere maaltijd wilde voorzetten om `uiting te geven' aan haar `christen zijn', weigerde hij als vegetariër. Madhu mocht ook niet te veel aandacht besteden aan haar jonge dochters; ze mochten hem eens interessant gaan vinden.

Wat een onverdraagzaam en bang geloof is het protestantse christendom toch! De prostituee in Weekend een ander die naar een sigaretje en warm vlees snakt, ademt meer spiritualiteit.

De echte verademing vormde gisteren Dolle Zina, een intense en met groot gevoel gemonteerde documentaire van Mijke de Jong en Adelheid Roosen bij de Humanistische Omroep over vijf Nederlandse, geseculariseerde moslima's. Geen dankbaarheid of zingevingsgewauwel, maar echte mensenverhalen, over cultuur, geloof, seks, vrouwen, mannen en Nederlandse eigenaardigheden. Wie had ooit gedacht, zei een liberale Turkse, dat ze nog eens de islam zou verdedigen, omdat er met zoveel onbegrip over gesproken wordt.