Goedkoop roken kan toch, via internet

Nederlandse rokers hebben een manier gevonden om via internet aan goedkope sigaretten te komen en de Nederlandse accijns te omzeilen. Rokers mogen onbeperkt zendingen van twee pakjes sigaretten opgestuurd krijgen uit landen van buiten de Europese Unie. ,,Er is een gat in de wet'', zegt B. Mulier, specialist in douanewetgeving van advieskantoor Deloitte.

De Nederlandse douane neemt op dit moment op grote schaal, onder meer op Schiphol, sigaretten in beslag omdat de douane stelt dat voor handel via internet accijns en invoerrechten betaald moeten worden, anders is het smokkel. Door de forse accijnsverhogingen van de laatste jaren en de prijsverhoging van nog eens 55 cent per pakje per 1 februari, bestellen volgens bemiddelaar Cigarom honderden consumenten sigaretten via internet op Spaanse websites. Die pakjes worden dan bijvoorbeeld in Roemenië gekocht en naar Nederland verstuurd.

Goedkope sigaretten bestellen mag niet als het een commercieel project is. Maar particulieren mogen elkaar wel maximaal vijftig sigaretten (twee pakjes) sturen van buiten de Europese Unie naar een van de lidstaten, zolang dat maar een `incidenteel' karakter heeft. Cigarom stelt dat het alleen als `administratiekantoor' fungeert voor dergelijke kleine verzendingen tussen particulieren.

,,Het mag als er geen factuur bij zo'n zending zit'', zegt Mulier van Deloitte, ,,Ook mag uit niets blijken dat het om handelswaar gaat. Als bijvoorbeeld 26 verschillende Roemeniërs ervoor zorgen dat iemand in Nederland iedere week vijftig sigaretten ontvangt, dan kan van iedere verzending gesteld worden dat deze een incidenteel karakter heeft. Daar kan de douane niets aan doen. Die Nederlander hoeft dus ook geen accijns te betalen.'' Het gat in de wet zit volgens Mulier in de spanning tussen de Nederlandse accijnswetgeving en de douaneregelgeving.

MORGENRoken per internet