Een smetje op `Leipzig 2012'

Sinds Leipzig is aangewezen als kandidaatstad voor de Olympische Spelen van 2012 zijn er problemen. Gisteren werd een bezoek van bondskanselier Schröder verstoord door studenten.

Leipzig heeft als kandidaatstad voor de Olympische Spelen van 2012 gisteren een slechte beurt gemaakt. Protesterende studenten voorkwamen dat in het bijzijn van bondskanselier Gerhard Schröder de ondertekening van het olympisch document, waarmee de proeve van bekwaamheid bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet worden aangetoond, vlekkeloos kon verlopen.

De verstoring van de formele handeling was voor het kandidaatscomité `Leipzig 2012' pijnlijk, omdat veiligheid het gevoeligste thema van de Spelen is. En dan gaat er uitgerekend in aanwezigheid van de machtigste man van Duitsland iets fout. Met een schrijnende eenvoud nog wel. Het kostte een honderdtal studenten, die niet tegen de kandidatuur van Leipzig voor de Spelen demonstreerden maar tegen bezuinigingen van de regering bij de universiteiten, weinig moeite door te dringen tot het 29 verdiepingen tellende Uni-Riessen Haus, waar Schröder de signeerplechtigheid zou bijwonen.

Ondanks de aanwezigheid van politie namen studenten bezit van de hal en drong vervolgens een twintigtal door tot de bovenste etage, waar de ontvangst van de gasten was gepland. Daar werd gejoeld en `gesnoept' van de spijzen die klaarstonden. Het ludieke karakter van de actie werd onderstreept door een student die op een piano onophoudelijk Für Elise van Beethoven speelde.

Terwijl de demonstranten beneden ,,Wir wollen der Kanzler sehen'' scandeerden, waren Schröder en zijn gevolg uitgeweken naar het Renaissance Hotel elders in de stad. Op het moment dat de studenten daar lucht van kregen, had de politie maatregelen genomen. De stoet demonstranten werd toen wel op veilige afstand gehouden.

In het Uni-Riessen Haus was het hoofd voorlichting van het kandidaatscomité intussen ten einde raad. Zij vernam kort voor aanvang dat de persconferentie was verplaatst en verontschuldigde zich tegenover de achtergebleven journalisten. Niet alleen de veiligheid is in Leipzig kwetsbaar, het schort ook aan de interne communicatie bij het comité Leipzig 2012.

In hotel Renaissance lachte bondskanselier Schröder even later zijn tanden bloot voor de camera's. Hij grapte dat Leipzig meer steun voor de Spelen verdient dan zijn regering krijgt voor de Rotstiftpolitik, zoals de bezuinigingsoperatie in Duitsland wordt genoemd. Voor het overige werd tijdens de persconferentie geen woord aan de demonstratie vuil gemaakt. Schröder onderstreepte dat de kandidatuur van Leipzig voor de Olympische Spelen een nationale zaak is en hij sprak de hoop uit dat bij een eventuele toewijzing de bevolking van de deelstaat Saksen van de effecten profiteert.

Verder hield Schröder zich op de vlakte, om te voorkomen dat hij, gelijk zijn Britse collega Tony Blair, op de vingers wordt getikt door het IOC. Blair kreeg een reprimande van IOC-voorzitter Jacques Rogge nadat hij Londen wat al te nadrukkelijk had gepromoot voor de Spelen van 2012. Op grond van de ethische code van het IOC is overeengekomen dat premiers of presidenten hun positie niet mogen gebruiken om reclame te maken voor een kandidaatstad in eigen land. Een regeling die is ingesteld na de omkopingsaffaire rond de Winterspelen van Salt Lake City en die bedoeld is om beïnvloeding van IOC-leden te voorkomen.

En zo kleeft er een smetje aan het eerste grote publiciteitsoffensief van het Leipziger kandidaatscomité. Hopelijk voor de Duitsers geen voorbode voor structurele problemen, want nadat het nationaal olympisch comité Leipzig acht maanden geleden als kandidaatstad voor de Spelen van 2012 verrassend had verkozen boven steden als Hamburg of Frankfurt, zijn er schandalen. Eerst waren de lokale regenten in Leipzig boos over de benoeming zonder hun medeweten van de West-Duitser Mike de Vries tot directeur van het kandidaatscomité. De solistische actie van het Duits olympisch comité werd pas na intensief masseren geaccepteerde door burgemeester Wolfgang Tiefensee van Leipzig, die als lid van de raad van toezicht aan het comité Leipzig 2012 is verbonden.

Die rookpluimen waren amper opgetrokken of een krant onthulde vorig najaar dat Dirk Thäringen, collega-directielid van De Vries, een Stasi-verleden in de DDR had en zich had ingelaten met duistere financiële transacties. Thäringens positie werd onhoudbaar, hij moest plaatsmaken voor Peter Zühlsdorff, die uit de raad van toezicht naar voren werd geschoven.

Het goede nieuws was gisteren volgens De Vries en Zühldorff dat Leipzig 2012 aan alle door het IOC gestelde eisen van kandidaatstad heeft voldaan. Het IOC wordt ruim voor de deadline van 15 januari geïnformeerd. Het rapport werd gisteren ondertekend door Klaus Steinbach, directeur van het Duits olympisch comité, en burgemeester Tiefensee van Leipzig zonder dat de inhoud bekend werd gemaakt. Volgens de regels van het IOC mag dat pas na 15 janauri.

Uit de fragmentarisch verstrekte informatie kan worden geconcludeerd dat Leipzig 42.000 hotelkamers garandeert, dat er plannen zijn om de spoorverbindingen met Berlijn en Dresden te verbeteren en dat het kandidaatscomité in 2004 een budget van dertig miljoen euro tot zijn beschikking heeft. Het concept waarmee Leipzig de Spelen wil binnenhalen is gebaseerd op lokale Spelen: vrijwel alle sporten kunnen in de stad worden gehouden. Alleen de zeilers moeten naar Rostock aan de Oostzee, terwijl paardensport in de nabijheid van Dresden is gepland.