Constantinescu ziet gevaar persvrijheid

De Roemeense ex-president Emil Constantinescu heeft de lidstaten van de Europese Unie en de NAVO gevraagd goed te letten op de persvrijheid in Roemenië. In een brief hekelde hij ,,de passiviteit'' van de Roemeense overheid ten aanzien van fysieke aanvallen op journalisten. Vorig jaar gebeurde het zestien keer dat een journalist werd aangevallen en mishandeld. Het ging daarbij doorgaans om journalisten die hadden geschreven over corruptie in politiek en zakenleven.

daders zijn nooit gevonden, volgens Constantinescu omdat de overheid ,,schandelijk passief'' zijn jegens ,,de morele en fysieke agressie'' tegen journalisten. Die passiviteit, zo schreef hij, brengt de vrijheid van meningsuiting in gevaar. ,,De arrogante en agressieve houding van de machthebbers stimuleert de onverschilligheid van de politie en de openbare aanklagers'', aldus de vroegere president. Hij wees in zijn brief ook op een recent rapport van de internationale organisatie Reporters sans Frontières over de vele aanvallen op journalisten.

De Amerikaanse ambassadeur in Boekarest, Michael Guest, uitte zich onlangs ook bezorgd over de persvrijheid. Hij pleitte voor politieke steun om juridische onderzoeken naar geweld tegen journalisten te verhaasten en tekende aan dat sommige politici fysieke agressie tegen journalisten steunen. Vorige maand concludeerde de Amerikaans organisatie Freedom House ook dat de persvrijheid in Roemenië gevaar loopt als gevolg van de ,,brute aanvallen en de voortdurende intimidatie'' van journalisten.