Boekhouder was `topman' Parmalat

Een eenvoudige boekhouder van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat blijkt onbewust bestuurslid of zelfs president te zijn van 25 tot 30 dochtermaatschappijen. Deze zijn vooral actief in de toerisme-industrie.

De man, Angelo Ugolotti (50), is gisteren ondervraagd door de officier van justitie van Parma. Hij zegt niet te hebben geweten dat hij door de financieel directeur van Parmalat, Fausto Tonna, op deze wijze is gebruikt. ,,Nooit, nooit heb ik me gerealiseerd dat ik voor een bende boeven werkte. Ik ben een oprecht persoon. Ik werk in maart dertig jaar voor Parmalat. Ik vertrouwde financieel directeur Tonna. Maar nu ontdek ik dat hij me heeft gebruikt als pion voor zijn frauduleuze handelingen'', zei hij gisteren in de krant Corriere della Sera.

Tonna wordt als een van de aanstichters gezien van het financiële schandaal bij Parmalat, waar minstens 8 miljard euro is verdwenen. ,,Af en toe zette Tonna mijn naam hier of daar neer en stelde me dan voor een voldongen feit. Ik dacht dat hij op deze manier zijn erkentelijkheid voor mijn inzet uitdrukte'', aldus Ugolotti.

Ter illustratie van zijn goede trouw vertelt hij dat hij zelfs op 15 december nog voor 30.000 euro aandelen Parmalat heeft aangeschaft voor hem zelf en zijn moeder, bij wie hij inwoont. Iemand die op de hoogte zou zijn geweest van het geknoei en de rampzalige situatie bij het bedrijf zou dat nooit hebben gedaan.

De nieuwe leiding van Parmalat heeft accountant Deloitte de deur gewezen. Bij een van de huisbanken, Bank of America, deden de autoriteiten vanochtend een inval.

Parmalat: pagina 10