Advocaat J. dreigt met kort geding

De van bedreiging en liquidaties verdachte crimineel J. uit ex-Joegoslavië overweegt via een kort geding de overheid te dwingen dat deze voortaan zwijgt over zijn vermeende rol in het criminele milieu.

Dit heeft de advocaat van J., Boone, gisteren vanuit de Antillen gezegd. Volgens uitgelekte berichten heeft het politieteam dat de bedreigingen van officier van justitie Plooy en de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld onderzoekt, een getuige uit het criminele milieu gevonden die bereid is een belastende verklaring over J. af te leggen. Die verklaring zou erop neerkomen dat J. de man is achter de bedreiging van Plooy, die is belast met de opsporing van zware criminelen, en die ook de liquidaties van de criminelen Klepper, Femer en de moordaanslag op J. Mieremet op zijn geweten heeft. De getuige wil in ruil voor zijn verklaring bijzondere toezeggingen van het OM.

Het landelijk parket met de getuige in zee gaan en de bijzondere toezeggingen doen. Het college van procureurs-generaal wees dit voorstel van het landelijk parket al in december af. Boone zegt dat J. alle beschuldigingen ontkent. ,,Justitie veroordeelt mijn cliënt via de pers zonder dat enig bewijs aan de rechter is voorgelegd. Hier moet een einde aan komen'', aldus Boone. J. zit momenteel in Nederland een oude straf uit (de beschieting van een politieman begin jaren negentig) en komt in maart vrij.