Worstelen met identiteit

Verleid worden door een man. Dat is toch wat iedere vrouw wil, oppert een Nederlandse van Turkse afkomst. Na een Turkse echtgenoot deelt ze het leven nu met een Nederlandse man. En die moest ze inwijden in de verleidingskunst. Een andere vrouw van Turkse afkomst vertelt met glinsterende ogen hoe geweldig ze de Turkse liefdesliederen vindt. Ze heeft nog nooit met een Turkse man gevreeën, maar het idee dat deze een vrouw vergelijkt met een bloes van vlammen die hij zou willen aantrekken. Daar verbleekt de Nederlandse man bij, meent ze.

Dolle Zina's worden ze genoemd, een nieuwe generatie vrouwen in Nederland van islamitische origine. Vijf komen er vanavond in de documentaire Dolle Zina van Adelheid Roosen en Mijke de Jong aan het woord. Ze vertellen over hun leven. Hoe ze vaak onvoorbereid uit Marokko of Turkije naar Nederland kwamen. Ze zijn inmiddels zelfstandige, vrijgevochten vrouwen. Ze verhalen over zaken als opvoeding, puberteit, seks en uithuwelijking. Vooral die laatste twee leveren interessante inkijkjes op. Hoe ze nog steeds worstelen met hun identiteit van enerzijds onafhankelijke in het westen levende vrouw en anderzijds hun geloof, de islam, en de tradities waar hun moeder, vader of familieleden hen aan proberen te houden. ,,Toen ik mijn vader in Marokko vertelde dat ik met een Nederlandse man samenwoonde'', aldus een van hen, ,,nam hij onmiddellijk aan dat mijn man dan tenminste moslim zou worden. Ik dacht dat toen ook.'' Maar terug in Nederland begon ze te twijfelen: Waarom zou ze aan de verwachtingen van haar vader, die aan de andere kant van de wereld leefde, moeten blijven voldoen? Een Turkse vertelt hoe ze bijna werd uitgehuwelijkt. Het hele idee staat nu, jaren later, zo ver van haar af.

De documentaire is gebaseerd op de verhalen die Roosen en De Jong bijeenbrachten voor hun theaterstuk Gesluierde Monologen, dat momenteel door het land reist. Ze haalden Funda Mujda, Nazmiye Oral, Oya Capelle, Amina Meliani en Myriam Sahraoui ook nog eens apart voor de camera. Ook al zijn hun levensverhalen razend interessant, van een televisiedocumentaire mag je meer verwachten dan vijf sprekende hoofden, die afwisselend in beeld komen. Dolle Zina is qua presentatie wel een erg slap aftreksel van die overigens prachtige theaterproductie.

Dolle Zina, IKON, Ned.1, 23.00-23.43u.