Whitbread Award naar Haddon

Kinderboekenschrijver Mark Haddon heeft voor The Curious Incident of the Dog in the Night-Time de prestigieuze Whitbread Award gewonnen in de categorie `Novel'. Dit is opvallend omdat de Whitbread ook een aparte categorie Kinderliteratuur heeft, waarin dit jaar The Fire Eaters van David Almond werd bekroond. Mark Haddons roman, die in Nederland is vertaald als Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, gaat over een jongetje met het syndroom van Asperger (een vorm van autisme) die de moord op een hond onderzoekt en en passant zijn doodgewaande moeder terugvindt. Het boek wordt door de Whitbread-jury geprezen als `moving and amusing' voor kinderen én volwassenen, en is ook in Nederland zowel in een volwassen editie (bij uitgeverij Contact) als in een kindereditie (bij De Fontein) verkrijgbaar. De tekst is in beide edities gelijk, alleen de kaften verschillen van elkaar.

De Whitbread Award voor `First Novel' ging naar het eveneens vertaalde Vernon God Little van DBC Pierre (pseudoniem van Peter Findlay), oktober jongstleden de winnaar van de Man Booker Prize, waarvoor Mark Haddon niet verder kwam dan de longlist. In de categorie `Biography' ging de onderscheiding naar D.J. Taylor voor Orwell: The Life, en bij `Poetry' naar Don Paterson voor zijn bundel Landing Light.

De winnaars in de diverse categorieën maken alle vijf kans op de Whitbread Book of the Year Award, die op 27 januari wordt toegekend; aan die prijs is een geldbedrag van 250 duizend Engelse ponden verbonden. In 2003 kreeg Claire Tomalin de Award voor een Samuel Pepys-biografie.

recencies www.nrc.nl/recensies