WAT DOEN DE KINDEREN

Kuifjestaart eten

Zaterdag 10 januari is het precies 75 jaar geleden dat Kuifje met zijn hond Bobbie op de trein stapte naar Moskou. De verjaardag van de `jonge verslaggever' moet natuurlijk gevierd worden en dat gebeurt in het Museum voor Volkenkunde in Leiden, waar nog t/m augustus dit jaar de expositie Met Kuifje naar de Inca's te zien is. Alle bezoekers worden op 10 en 11 januari in het museum ontvangen met een stuk Kuifjestaart, er worden balonnen uitgedeeld en bezoekers die zich verkleden als kapitein Haddock, professor Zonnebloem, Jansen of Janssen, Kuifje of een andere beroemde stripheld uit een Kuifjesalbum, mogen gratis het museum binnen.

De 75ste verjaardag van Kuifje op 10 en 11 jan van 10-17u in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Open di-zo 10-17u. Toegang kinderen t/m 12 jaar €5, vanaf 13 jaar €8, mjk alleen €1,50 toeslag. Inl 071-5168800 of www.volkenkunde.nl

Struinen in de duinen

Ze kent de leukste paadjes en onderweg vertelt ze spannende verhalen over diersporen, natuur en landschap. Zaterdag 10 januari om 14u kan er anderhalf uur door de duinen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland worden gestruind onder leiding van een excursieleider.

Start za 10 jan om 14u vanaf ingang Bleek en Berg, Bergweg, Bloemendaal. Duur: 1,5 uur. Deelname €1 voor kinderen en €2,50 voor volwassenen. Verplichte aanmelding tot een dag voor aanvang via 023-5411119, www.npzk.nl of aan de balie van Duincentrum De Zandwaaier.

Zondag 11 januari neemt de boswachter wandelaars mee langs een beweidingsgebied en via een tankwal uit de Tweede Wereldoorlog naar het grootste verstuivingsproject langs de Nederlandse kust: 't Verlaten Veld. In het gebied komt veel reewild voor.

De wandeling duurt ongeveer 1,5 à 2 uur. Deelname vanaf 10 jaar. Ook voor deze wandeling is aanmelden verplicht, voor reserveren en kosten zie boven. Start om 14u bij de parkeerplaats van manege De Bokkedoorns aan de Zeeweg van Overveen naar Bloemendaal aan Zee. Dit parkeerterrein is te bereiken via de zuid-rijbaan van de Zeeweg.

Een echte uilenman kan de uilen roepen en wie weet kan hij ze lokken op woensdag 14 januari op de uilenavond vanaf 19u30 uur Poortgebouw Landgoed Elswout, Elswoutslaan 12a in Overveen. Wel een zaklamp meenemen. Duur ongeveer 1,5 uur. Voor kosten en aanmelden zie boven.

Architect worden

Zonder bruggen kunnen we in ons waterrijk Nederland niet: kleine, grote en nog grotere! De langste brug in Nederland is wel 5 kilometer! En ook in de binnenstad van Utrecht liggen bruggen over de Oude Gracht, maar die zijn soms al heel oud. Allemaal bruggen met verschillende vormen en materialen. Over bruggen bouwen gaat de architectuurworkshop voor kinderen van 8 tot 12 jaar bij Architectuurcentrum Aorta in Utrecht op zaterdag 17 januari. Het gemaakte werk kan direct na de workshop meegenomen worden.

Architectuurworkshop voor kinderen van 8 tot 12 jaar op za 17 jan 13u30-15u in Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht. Kosten €8,50 incl materiaal en limonade. Res tours@aorta.nu of 030-2321686.

Toveren met licht

Het Toverlantaarnseizoen is weer begonnen en zangeres Nora Tours en pianiste/componiste Renee Perry brengen een programma voor de hele familie (vanaf 4 jaar). Er wordt gebruik gemaakt van een Hughes Biunial Toverlantaarn uit 1860 en antieke platen. Gespeeld wordt Het Jongetje met de Zweep in d'r Hand, een Indisch sprookje door Henri Maclaine Pont met tekeningen van Marc Tours en verhalen als Moeder Stavast, De Drie Beren, De Avonturen van Piet, Brand!!!! en Een Haasje ging uit Wandelen. Speciale attractie is Het circus van Giovanni Bombaldi, een live-show met de jack russell terrier Charlotte als circushond en de fox terrier Bartje als Hoogbegaafde Hond en als Cowboy.

De voorstellingen duren een uur en zijn op 11 en 25 januari, 8 en 15 februari, 7 maart, steeds om 16u in Podium Vocale, Laan van Meerdervoort 32, Den Haag. Toegangsprijs €7, inclusief limonade en snoep. Res: 070-3451423. Inl ook www.podiumvocale.nl

Liefdesmedaillons maken

Foto's en souvenirs van geliefden werden vroeger bewaard in speciale medaillons. In de Kinderateliers van De Nieuwe Kerk kunnen kinderen nu hun eigen medaillons maken in de vorm van een groot hart, gebaseerd op een geliefd voorwerp of een persoon (naar aanleiding van de tentoonstelling Liefde uit de Hermitage). Deze ateliers zijn bedoeld voor kinderen tussen 6 en 12 jaar en worden geleid door beeldend kunstenares Fennanda Eleveld van Artis Ateliers. Vooraf aan de workshop is er een rondleiding over de tentoonstelling. De ateliers met speciale rondleiding duren ongeveer 2 uur en beginnen of om 11u of om 14u op zondag.

Liefdesmedaillons maken voor kinderen tussen 6 en 12 jaar op de zondagen 11 en 25 jan, 8 en 22 febr om 11u en 14u. Gratis toegankelijk voor kinderen (excl. toegangsprijs tentoonstelling: €5,50). Res kinderateliers@nieuwekerk.nl of 020-6268168.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl