Voorkeur Theater

Cyrano

Poëzie, zwaardvechten en liefdesdrama; het Nationale Toneel brengt Rostands Franse klassieker Cyrano de Bergerac. Om zijn heimelijke liefde een dienst te bewijzen, wordt de de dichter-soldaat Cyrano spookschrijver van zijn rivaal. Franz Marijnen regisseert 23 acteurs, in een oogverblinderd decor, met fraaie schermscènes. Hoofdrolspeler Stefan de Walle is voor zijn prestatie terecht genomineerd voor de Louis d'Or.

9-10 jan IJmuiden, Schouwburg Velsen. 13 Jan Oss, Lievekamp.

Inl 0900-345678 of www.hetnationaletoneel.nl

Bitterzoet

ZT Hollandia herneemt Dennis Potters drama Bitterzoet uit 1998. Kleinburgerlijk echtpaar (Frieda Pittoors en Bert Luppes) heeft zich thuis ingegraven nadat de dochter verlamd is geraakt. Een charmante maar griezelige jongeman (Fedja van Huêt) dient zich aan. Hij ontpopt zich als duivelse verlosser.

Regisseur Johan Simons toont in Bitterzoet wederom zijn eeuwige fascinatie met het kwaad, met als variant ditmaal: het kwaad dat goed doet.

13 jan Den Bosch, Theater a/d Parade. Inl 0900-33727233 of www.zthollandia.nl.

Alex d'Electrique

In Amsterdam speelt deze maand de nieuwe komedie van Alex d'Electrique: Gaga. Schrijver/regisseur Ko van den Bosch stuurt de volgende omschrijving rond : ,,Als jij tegen iemand zegt: je bent een wild beest en je zal mijn dood zijn, roep je dan niet juist het instinct van dat beest wakker, dat eenmaal wakker, snel zal bewijzen hoe wild die werkelijk is? GAGA is een schofterige comedy over de angst van de ene generatie voor de andere.'' Spel: Raymonde de Kuyper, Raymond Spannet, Martin Hofstra.

T/m 31 jan Amsterdam, Frascati. Inl 020-6266866 of www.nestheaters.nl

Het Tapijt

Met houten speelgoedscheepjes, nepzwaarden, uitgezaagde figuren en tientallen vrolijke, feestelijke attributen die niets met het officiële theater te maken hebben, creëert theatermaker Rieks Swarte een universum dat nog het meeste weg heeft van een jongensboek. Op nieuwjaarsdag 1989 ging Het Tapijt in première, nu, vijftien jaar later is de voorstelling hernomen. Swarte zocht zijn inspiratie in het beroemde Franse `Tapisserie van Bayeux' waarop over een lengte van 70 meter en met een hoogte van vijftig centimeter de slag bij Hastings uit 1066 is uitgebeeld.

Het borduursel van dat tapijt heeft dezelfde intimiteit als Swartes voorstelling. Drie acteurs (Bram de Goeij, Ferdi Janssen en Rafël Troch) spelen op aanstekelijke wijze de verschillende rollen. In de historische slag stonden Willem de Veroveraar, hertog Harold van Wessex en aartsvijand Conan van Bretagne tegenover elkaar. Ze ontmoeten elkaar opnieuw in hun strijd op zee en op het slagveld. Ze zijn in hevige gevechten verwikkeld, maar alles is suggestie. Het suizen van een boog is het fluiten van de acteurs. Swarte en zijn acteurs bereiken een mooie vorm van stilering: met deze zogeheten `speelgoedvoorstelling' plaatsen ze een voetnoot bij de grote geschiedenis. Hoe klein die voetnoot mag zijn, als theaterervaring is die onvergetelijk.

9 jan Schouwburg Kunstmin Dordrecht; 10 jan Parktheater Alphen a/d Rijn. 20 jan Stadstheater Zoetermeer; 21 jan `t Gouwe Huis Gouda; 22 jan Schouwburg Arnhem. Inl 023-5173900.