VOORKEUR REGIO

HAARLEM

Rue Santeuil

Op 20 Rue Santeuil in Parijs bivakkeerde in de jaren vijftig een groep Nederlandse kunstenaars onder wie Corneille en Karel Appel. De tentoonstelling 20 Rue Santeuil, een Hollandse kunstenaarskolonie in Parijs 1950-1961 in het licht van Corneille' geeft aan de hand van brieven en tekeningen van Corneille en ook van foto`s en boeken een beeld van het leven en werken in dit oude, vochtige en stinkende gebouw.

`20 Rue Santeuil', SBK Kunstcentrum, Gedempte Oude gracht 117-121 Haarlem. Di t/m vrij 11-17 u, do 19-21 u en za 9-17 u. Inl. 0235327895 of www.kunstcentrum-haarlem.nl

Pietsjanke Fokkema

Wie een bezoek brengt aan de expositie A room of one's own van Pietsjanke Fokkema, krijgt het gevoel op visite te zijn bij de kunstenaar. Over de gehele vloer van de galerie is de plattegrond van haar huis getekend, compleet met huisraad. Aan de wanden hangen tekeningen met huiselijke taferelen: zelfportretten van de kunstenaar en haar zoon, maar ook voorstellingen van meubels, planten en speelgoed. Fokkema begon tien jaar geleden met het tekenen van haar omgeving toen ze een nieuw atelier betrok. Lang bleven deze persoonlijke tekeningen verborgen, nu worden ze voor het eerst in deze context aan het publiek getoond.

A room of one's own, tekeningen van Pietsjanke Fokkema. Galerie De Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem. T/m 31 jan, do t/m za 13-17u.

LEIDEN

Foto's van Vijftig

Uit de grote verzameling van het Prentenkabinet Leiden koos het Stedelijk Museum De Lakenhal foto's van meer dan 80 fotografen die een beeld geven van de jaren vijftig. Het werk van fotografen als Cas Oorthuys en Emmy Andriesse tonen dit decennium als een periode van wederopbouw en geloof in de vooruitgang. Maar fotografen als Ed van der Elsken en Johan van der Keuken ageerden juist tegen dit optimisme.

Foto's van Vijftig, Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. T/m 18 april. Di t/m vrij 10-17 u, za en zo 12-17 u. Inl. www.lakenhal.nl

Wandeling

Helleborus, winterjasmijn, sierkwee. Ze bloeien allemaal in de tuin van de Leidse Hortus, waar de hortulana, Carla Teune, bezoekers meeneemt op een ontdekkingstocht op zondag 11 januari naar de winterbloeiers van het nieuwe jaar. Mocht het slecht weer zijn dan wijkt Carla Teune uit naar de tropische kassen van de hortus.

Winterwandeling 11 jan 12u in de Hortus Botanicus Leiden, Rapenburg 73. Duur ongeveer een uur. Kosten €1 excl de normale entree (volwassenen €4, kinderen 4-12 jaar €2, mjk geldig. Inl 071-5277249 of www.hortusleiden.nl

UTRECHT

Nationaal Jeugdorkest

Het Nationaal Jeugdorkest speelt 11 januari om 15u in Muziekcentrum Vredenburg o.l.v. Friedemann Layer de ouveture Parsifal van Wagner, La mer van Debussy en de Symphonie fantastique van Berlioz.

Mamma Mia

De ABBA-musical heeft niets met ABBA zelf te maken, maar vervlecht op ingenieuze wijze 22 ABBA-hits met een verhaal over een bruid die voor haar huwelijk op een Grieks eiland drie exen van haar moeder uitnodigt die haar vader zouden kunnen zijn. ,,Het is de musical waarvan we zelf niet wisten dat we hem hadden geschreven'', zei voormalig ABBA-lid Björn Ulvaeus.

Mamma Mia in het Beatrixtheater Utrecht. Inl.: www.musicals of tel. 0900-300-5000

Marc Bijl

Op zijn eerste Nederlandse solopresentatie, bij de Utrechtse kunstruimte Casco, onthult Marc Bijl een zelfportret in de vorm van een reusachtig ruiterstandbeeld. Het werk herinnert aan de studentenprotesten tegen de bezuinigingen begin jaren '90. Tijdens die uit de hand gelopen protestacties werd Bijl abusievelijk gearresteerd wegens openbare geweldpleging. Het ruiterstandbeeld is volgens de kunstenaar ,,een synthese van de angst en opwinding die hij destijds voelde en de verleiding van het machtsvertoon van de bereden politie''.

Beelden van Marc Bijl. Casco, Oudegracht 366, Utrecht. T/m 25 jan, wo t/m zo 14-18u.