Voorkeur muziek/Eurosonic

De Europese muziekindustrie verzamelt zich in Groningen voor showcase-optredens van groepen uit Engeland, Scandinavië, Duitsland, Bosnië en Oekraïne. Het Roskilde Festival presenteert een Deense avond en MTV filmt.

Optredens van o.m. Anima Sund System, The Ex, The Frames, Hell On Wheels en Tigerbeat (8 jan) en Alien Nation, Beth Hart, Ezio, Ricochets en The Soundtrack Of Our Lives (9 jan).

Grand Theatre, Vera, Huize Maas, Newscafé, De Spieghel, Shadrack en Mutua Fides, Groningen. Res 050-3140550 of 050-3134681.

Traces of voices

Het derde festival Traces of Voices vindt van 9 t/m 18 jan plaats in Noord-Brabant met Tilburg als epicentrum. Vocale muziek klinkt tijdens vele concerten, workshops en masterclasses, aangevuld met educatieve activiteiten en lezingen. Er wordt opgetreden door koren en ensembles als Quink Vocaal Ensemble en het Nederlands Vocaal Laboratorium. Bijzonder zijn uitvoeringen van de Maria Vespers van Monteverdi en de Winterreise van Schubert.

Traces of Voices: 9 t/m 19 jan. Inl (013) 5449056; www.tracesfestival.org

Mahler

Bij het Rotterdamse Philharmonisch Orkest (RPO) wordt de zieke chef-dirigent Valery Gergjev het komende weekeinde vervangen door Jaap van Zweden. In plaats van de Tiende symfonie van Mahler wordt nu de Eerste symfonie gespeeld. Maar de rest van het programma blijft ongewijzigd. Het Stabat Mater van Szymanovski wordt gezongen door het Groot Omroepkoor met Charlotte Margiono.

RPO: 9 jan 20u15; 11 jan 14u15 De Doelen R'dam res 010-2171717; 10 jan 14u15 Concertgebouw A'dam res 020-6718345 (live via Radio 4, herh 13 jan 20u)