Voorkeur Film

Finding Nemo

Na insecten (A Bug's Life), speelgoed (Toy Story) en monsters (Monsters, Inc.) zijn nu vissen, kwallen en haaien aan de beurt om met behulp van computeranimatie tot leven te komen.

Met Finding Nemo levert Pixar Studio's opnieuw een topstuk op animatie-gebied af. Twee anemoon- of clownvissen, vader Marlo en zoon Nemo, worden van elkaar gescheiden. Nemo komt in een aquarium en Marlo zoekt samen met doktersvis Dolly de oceaan af naar zijn zoon.

Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich. In meer dan 109 theaters (Ned) en

meer dan 67 theaters (ondertiteld).

De Filmbank

,,Kunnen we nog minutenlang kijken naar een gefilmde opname van een machine in beweging, of naar een gefilmde wolkenlucht?'' Pure film is nog maar zelden te zien. De Filmbank, een rondreizende voorstelling van korte en zeer korte films biedt die gelegenheid. In de vijfde etappe, `film als film' genoemd, worden films vertoond van oa Sander Blom en Mels van Zutphen, Bart Vegter, Quirijn Kuchlein, Jos Neutgens, Mari Boeijen, Francien van Everdingen, en J.C. Mol.

Vanaf 8 jan in Eindhoven, later in Arnhem, Tilburg, A'dam, Utrecht, Nijmegen. Inl www.filmbank.nl

The Dancer Upstairs

Acteur John Malkovich, beroemd geworden met satanische rollen in Dangerous Liaisons en In the Line of Fire, maakt zijn regiedebuut met de knappe en genuanceerde thriller The Dancer Upstairs. Het script is geïnspireerd door de arrestatie van de Peruaanse Lichtend Pad-leider Abimael Guzman in 1992. Het knappe van Malkovich' film is dat hij laat zien dat gewelddadige middelen verderfelijk zijn, het gedachtegoed erachter niet – een moedig post-9/11 standpunt.

Regie: John Malkovich. In: Cinerama en Tuschinski, Amsterdam; Lux, Nijmegen; Cinerama, Rotterdam.

Retrospectief Philibert

Het uitzonderlijke en verrassende succes van Être et avoir heeft ertoe geleid dat nu ook vroegere films van regisseur Nicolas Philibert in Nederlandse filmhuizen worden vertoond.

Het gaat om vier films. La ville Louvre uit 1990, waarin Philibert het museum filmde op het moment dat het gesloten was voor renovatie. In Les pays des sourds (1992) volgt hij dove mensen. Verder ook Un animal, des animaux (1994) en La moindre des choses (1996).

In Rialto, Amsterdam. Filmhuis, Den Haag. Plaza Futura, Eindhoven. Lux, Nijmegen; Lantaren, Rotterdam.

Lord of the Rings III

In twee weken tijd zagen 900.000 Nederlanders het laatste deel van de Lord of the Rings trilogie van Peter Jackson. In twee weken dus meer bezoekers al dan het totaal aantal van de meest succesvolle Nederlandse film van 2003, Schippers van de Kameleon. Het is duidelijk: je hoeft niemand aan te raden naar The Return of the King te gaan, men vindt zelf de weg wel. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.

Overal heeft de trilogie records verpletterd. Toch doen we hier opnieuw een duit in het zakje, want wat Peter Jackson heeft gedaan is filmgeschiedenis schrijven en dat moet je dus gaan zien. Hij heeft met digitale technieken letterlijk een wereld ontsloten, Midden-Aarde.

De drie filmdelen, die keurig telkens aan het jaareinde verschenen, zijn mijlpalen zoals Star Wars, of veel vroeger Birth of a Nation en King Kong. Alles tezamen is het een reusachtig avontuur waarin mensen, wezens en monsters volkomen natuurlijk naast elkaar bewegen. Op alle niveaus is de film geloofwaardig in al zijn ongelooflijkheid en dat is het grootste compliment dat je de regisseur kunt maken. (Jackson is nu bezig met een remake van King Kong.)

Regie: Peter Jackson. Met: Elijah Wood, Andy Serkis, Viggo Mortensen. In: 186 bioscopen.