Voorkeur Beeldende Kunst

Fischli & Weiss

Gestapelde pallets, emmers met verf, plastic kinderlaarsjes, een gettoblaster, vieze koffiebekers, willekeurig neergezette sokkels. Hier wordt aan een volgende expositie gewerkt. Denk je, maar die sigarettenpeuken in hun asbak zijn wel erg stijf van vorm. Alles, tot en met het afval, is nauwkeurig nagemaakt door de Zwitserse kunstenaars Peter Fischli (1952) en David Weiss (1946). In de drie zalen van museum Boijmans Van Beuningen maakten Fischli en Weiss drie grote installaties.

En verder

Johan Barthold Jongkind tot 18 jan in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Di-zo 11-17u; Martin Kippenberger tot 1 febr Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Di-zo 11-17u;

100 jaar Dolf Henkes t/m 1 febr in Museum Boijmans van Beuningen, Chabot Museum, Het Schielandshuis, Maritiem Museum, Rotterdam;

Niek Kemps, Cross eyes t/m 17 jan Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180, Dordrecht. Wo t/m za 12-17u;

Jacob Maris (1837-1899) t/m 8 febr in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di-za 10-17u, zo 12-17u.

Federico Patellani

De foto-journalist Federico Patellani (1911-'77) fotografeerde na de Tweede Wereldoorlog de eerste miss-verkiezingen in Italië en in de beroemde Italiaanse filmstudio's van Cinecittà in Rome sterren als Sofia Loren en Gina Lollobrigida. In zijn zwart-wit foto's geeft Patellani een beeld van schoonheid en glamour in het Italië van de jaren '50. Het Nederlands Fotomuseum toont onder de titel De mooiste dat ben jij een overzicht van zijn foto's.

Foto's Federico Patellani t/m 15 febr in het Nederlands Fotomuseum, Witte de Withstraat 63, R'dam. Di t/m zo 11-17u.

Egytische Kunst

De fraai bewerkte kop van opperarchitect Amenhotep is een van mooiste stukken op de expositie in het Rijksmuseum van Oudheden, waar 214 voorwerpen te zien zijn uit het Myers Museum in het Engelse Eton College. De meeste voorwerpen zijn zo klein dat er soms een vergrootglas aan te pas moet komen om het vakmanschap van de kunstenaars te bewonderen. Ze zijn gemaakt over een periode van bijna 4.000 jaar, de oudste dateren van 3500 v.Chr.

De kleine meesterwerken van Egypte t/m 29 febr Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Di-vr 10-17u, za-zo 12-17u.

Shinkichi Tajiri

De eerste verdieping van Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft een glazen achterwand van zo'n vijftig meter. Daar staan schouder aan schouder, tegen een achtergrond van bomen, zevenenveertig grillige, bizarre figuren. Het zijn Ronins. Dolende samoerai-krijgers van de Amerikaans-Japanse kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923), die al sinds de vroege jaren vijftig nauwe contacten onderhield met de Nederlandse kunststromingen en in 1956 Amsterdam als woonplaats koos. Taijiri heeft tal van uiteenlopende invloeden ondergaan, die zijn werk bepalen. Na de oorlog volgde hij in Parijs lessen bij onder meer Fernand Léger en Zadkine. Taijiri vond meteen zijn stijl. Hij ontwierp kleine, lichtvoetige beeldjes van ijzerdraad en gips, het waren de voorboden voor de latere Ronins. Als Amerikaan was Taijiri gefascineerd door snelheid; als kind van Japanse oorsprong kende hij de traditionele Japanse verhalen. Over sex en de daarbij noodzakelijke afbeeldingen deed Tajiri nooit geheimzinnig. De tentoonstelling tgv Tajiri's 80ste verjaardag toont aspecten van zijn gehele oeuvre. De titel Snelheid, erotiek en geweld vat inhoudelijk zijn werk samen; naar uiterlijk zou je daar nog elegantie, kracht en bruutheid aan kunnen toevoegen. Befaamd is hij geworden met de schier eindeloze reeks Knots (Knopen) die over de hele wereld staan. Eén van de allermooiste beelden is Krijger (1949). In glanzend brons staat hij voor ons, een lans en een schild boven zijn hoofd. Maar zijn lichaam is open. Juist in het midden zweeft een ronde vorm tussen ragfijne bronsdraden, misschien is het wel een hart. Daar is de krijger het meest kwetstbaar.

Shinkichi Tajiri: snelheid, erotiek en geweld t/m 4 april in Museum Het Valkhof, Kelfkensbosweg, Nijmegen. Di t/m vr 10-17u; za zo 12-17u.