Voorkeur Amsterdam

POP

Beth Hart

Liefhebbers van The White Stripes opgelet: de ware geest van rock `n roll openbaart zich niet alleen bij Meg en Jack White.

Een even frisse wind blaast door de muziek van Beth Hart, ook iemand die het oude met het nieuwe weet te verbinden. En dat gaat gepaard met teksten waar Bruce Springsteen een moord voor zou doen. Pijn en eenzaamheid – maar altijd met een onverwoestbare hoop.

15 januari 21u Paradiso.

Res 020-6264521.

EXPOSITIE

Slavernij

Het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) wijdt een expositie aan de slavernij op de Antillen en in Suriname. De nadruk ligt op de persoonlijke geschiedenissen van slaven en slavendrijvers en ook van nazaten van slaven. De expositie laat zien hoe het slavernijsysteem door de West Indische Compagnie en de Middelburgse Commercie Compagnie was georganiseerd.

Slavernijverleden' in NiNsee, Linnaeusstraat 35 F, Amsterdam. Di t/m zo 13-17 u. Inl. 0205688568.

NIEUWS

Primeur-Première

Maartje van Weegen leest in de serie Primeur-Première het nieuws van de dag van de première van een aantal muziekstukken van Debussy en Ravel voor twee piano's, die worden gespeeld door Brenno Ambrosini en David Kuyken. In Debussy's En blanc et noir uit 1915 zijn verwijzingen te horen naar de Eerste Wereldoorlog. Van Ravel klinken bewerkingen voor twee piano's, o.a. van Debussy's Trois nocturnes en La valse.

9 jan 20u30 De Rode Hoed, Keizersgracht 102. Res 020-6385606.

THEATER

Samenzwering van idioten Theu Boermans en zijn Theatercompagnie bewerkten de Amerikaanse satirische roman Een samenzwering van idioten van John Kennedy Toole voor theater. In een baarmoederachtige grot broedt moederskindje Ignatius een revolutie uit tegen de `Goden van Chaos, Waanzin en Slechte Smaak'. In deze maffe zedenschets worden de Middeleeuwen tegenover de Verlichting geplaatst.

T/m 10 jan Compagnietheater, Kloveniersburgwal; inl 020-5205320.

EXPOSITIE

Liefde uit de Hermitage

250 kunstwerken en objecten laten zien dat de menselijke liefde gewillig is en zich niet alleen leent voor schilderijen, prenten, wandtapijten en beeldhouwwerken maar ook verschijnt op snuifdozen, juwelenkistjes, bruidsjaponnen en soepterrines. Uit de onuitputtelijke collectie van de Hermitage in St. Petersburg is in de Nieuwe Kerk een vrolijke uitdragerij van de liefde ingericht. Hoogtepunt van de wellust is het marmeren beeld Amor en Psyche van August Rodin uit 1905. De Japanse phallusmannetjes uit de negentiende eeuw zijn het mooiste in de sector ironische erotica. Een overvloedige expositie, passend voor de tijd van het jaar en geschikt voor het hele gezin.

Liefde uit de Hermitage t/m 18 maart Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Dagelijks geopend van 10-18u, do tot 22u. Inl 020-6386909 of www.nieuwekerk.nl