Volleybalploeg speculeert op stunt in Leipzig

De Nederlandse volleyballers hebben zich gemakkelijk voor de halve finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Leipzig geplaatst. De schuchterheid uit het verleden heeft plaatsgemaakt voor vastberadenheid.

Pas morgen, in de halve finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Leipzig, zal blijken wat de goede vorm waarin de Nederlandse volleyballers steken werkelijk waard is. Twee van de drie groepswedstrijden werden weliswaar overtuigend met 3-0 gewonnen, maar Nederland is daarin nog niet op de proef gesteld.

Na de relatief gemakkelijke zege op Finland werd gisteravond Spanje ogenschijnlijk achteloos aan de kant gezet. Waarmee van groep B Nederland samen met Frankrijk in het toernooi blijft. Dus wordt vanavond in de laatste groepswedstrijd tegen de Fransen uitgemaakt wie poulewinnaar wordt. En dat is weer bepalend voor het ontlopen van Rusland, de meest gevreesde tegenstander voor de kruisfinales.

Zowel bondscoach Bert Goedkoop als aanvoerder Reinder Nummerdor claimde na afloop van de wedstrijd tegen Spanje het recht van de sterkste en verklaarden dat de overwinning volledig op eigen kracht tot stand was gekomen. Vanuit hun perceptie een begrijpelijke analyse, die bovendien werd ondersteund door de setstanden. Wie een gerenommeerde tegenstander met de setstanden 25-20, 25-14 en 25-12 de oren wast, mag met de borst vooruit lopen.

De realiteit was gisteravond evenwel dat de Spanjaarden na verlies van de eerste set mentaal kapot waren gespeeld, het verder wel geloofden en geen tegenstand van serieuze betekenis meer boden. Zij gaan zich opmaken voor het laatste olympische kwalificatietoernooi, eind mei in eigen land. Dan verwacht Spanje op volle sterkte in Leipzig ontbraken de basisspelers De La Fuente, Suela en Salvador én met steun van een fanatiek publiek plaatsing voor de Olympische Spelen af te dwingen.

Het wrange van de toernooiopzet in Leipzig is dat het goede spel van de Nederlandse volleyballers nog onbeloond is gebleven en mogelijk zal blijven. Omdat alleen de toernooiwinnaar zich plaatst voor de Olympische Spelen van Athene, zal Nederland nog twee wedstrijden moeten winnen: de halve finale op vrijdag en de finale van zaterdag.

De winst na twee groepswedstrijden ligt vooral op het mentale vlak; na twee overwinningen is het vertrouwen bij de spelers onmiskenbaar gegroeid. Bovendien heeft Nederland in twee relatief makkelijke wedstrijden spelritme kunnen opdoen. Een opsteker gezien de korte voorbereidingstijd op het toernooi in Leipzig.

Waar Nederland in het verleden kwetsbaar was door zijn schuchterheid, is in Leipzig de zelfverzekerde uitstraling opmerkelijk. Twijfel binnen de ploeg heeft plaatsgemaakt voor vastberadenheid en verbetenheid. Tekenend was het gevoel waarmee Nederland begon aan de cruciale wedstrijd tegen Spanje.

Goedkoop: ,,Voor mij stond vast dat we zouden winnen. Omdat we goed staan te spelen en een analyse van de tegenstander had geleerd dat alleen Rafael Pascual en Gustavo Saucedo voor de punten zorgden. We hebben gezorgd dat Richard Schuil in de rotatie tegenover Pascual stond, omdat hij in Italië zijn ploeggenoot is en weet hoe hij hem moest afblokken.''

En in die opzet slaagde Nederland, want na drie keer te zijn afgeblokt door Schuil en Rob Bontje is de Spaanse sterspeler niet meer in de wedstrijd geweest. ,,Typisch Pascual'', zei Nummerdor. ,,Die jongen speelt alleen voor zichzelf.' Als het bij hem niet loopt, krijgt een ander altijd de schuld. Schuil beweert dat het bij de club meevalt, maar ik vind hem allesbehalve teamspeler.''

Hoewel Rusland en Frankrijk op papier beter zijn, voelen de Nederlanders dat alle voorwaarden voor een stunt aanwezig zijn. Goedkoop: ,,Rusland maakt hier de sterkste indruk. Willen we het toernooi winnen, dan moeten we volgens mij die ploeg verslaan. Als de Russen dan net zo goed spelen als in de twee groepswedstrijden maken we weinig kans. Maar wie zegt me dat het ook zo zal zijn. Ook zij kunnen een mindere dag hebben. En hopelijk is dat tegen ons. We zijn in vorm, dus waarom zouden we niet voor een verrassing kunnen zorgen? Het grootste probleem vind ik dat we vier wedstrijden op rij moeten spelen om het toernooi te winnen. Dat is ongewoon, omdat bij grote toernooien gewoonlijk na drie wedstrijden een rustdag volgt. Daarom ben ik blij dat de wedstrijd tegen Frankrijk er niet meer toe doet. Het zal me een zorg zijn of we eerste of tweede in de groep worden. Ik vind het belangrijker dat ik tegen de Fransen de belangrijke spelers rust kan geven.''

En die belangrijke spelers zijn naast aanvoerder Nummerdor, Schuil en Guido Görtzen. Na een aarzelend begin tegen Finland van vooral Schuil zetten de drie routiniers tegen Spanje de toon. Of het nu met de opslag, het blok of de aanval was, zij maakten de punten. Met het oog op de ontknoping van het toernooi is het voor Nederland een geruststellende gedachte dat de dragers van het team in goeden doen zijn.