Verkiezingen in Afghanistan komen in gevaar

De eerste democratische presidentsverkiezingen in Afghanistan, die volgens plan in juni moeten worden gehouden, moeten waarschijnlijk worden uitgesteld. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties is het ,,vrijwel onmogelijk'' de datum te halen omdat de registratie van kiezers grote vertragingen heeft opgelopen. Door de aanhoudende onveiligheid durven of kunnen de registratieteams lang niet overal komen.

In een eerder deze week gepubliceerd rapport aan de Veiligheidsraad schreef secretaris-generaal Kofi Annan van de VN al dat het vredesproces in Afghanistan, twee jaar na de verdrijving van de Talibaan uit de regeringsmacht, een ,,kritisch punt'' heeft bereikt. Volgens Annan kan de registratie van kiezers niet worden voltooid indien registratieteams de toegang tot grote gebieden wordt onthouden wegens de heersende onveiligheid. ,,Afghanistan wordt geconfronteerd met een verslechtering van de veiligheidssituatie, juist op een punt waarop het vredesproces het omgekeerde nodig heeft.''

Wegens de groeiende onveiligheid hebben de VN en particuliere organisaties hun hulp in het zuiden van Afghanistan gestaakt.

President Hamid Karzai zei onlangs dat de verkiezingen mogelijk iets worden uitgesteld. Maar ze moeten volgens hem absoluut deze zomer worden gehouden. Dat is volgens hem cruciaal voor het gezag van zijn regering onder de bevolking. Afgelopen weekeinde kreeg Karzai nog een belangrijke steun in de rug met de aanvaarding van een nieuwe grondwet door de loya jirga, de traditionele vergadering van leiders uit heel Afghanistan.

Juist de afgelopen dagen zijn opnieuw bloedige incidenten gemeld. Dinsdag kwamen ten minste dertien scholieren en twee volwassenen om bij een bomaanslag in de stad Kandahar. Hun dood was het gevolg van een ,,foutje'', heeft een commandant van de Talibaan gezegd in een telefoongesprek met het persbureau Reuters. Volgens de commandant, mullah Sabir Momin, was het de bedoeling Amerikanen te treffen van het zogeheten provinciale wederopbouwteam in Kandahar. Dergelijke wederopbouwteams zijn in verschillende Afghaanse provinciehoofdsteden operationeel en worden bemand door zowel militairen als burgers.

De bom was verstopt onder een hoop appels op een kar, en ging af op een moment dat veel schoolkinderen waren komen toestromen nadat even daarvoor een eerste bom was geëxplodeerd. Volgens mullah Momin was de appelkar achtergelaten op een route die veel wordt gebruikt door Amerikanen en hun coalitiegenoten in Afghanistan. Een man is aangehouden, maar volgens Momin zijn alle plegers van de aanslag op bromfietsen gevlucht. Volgens een Amerikaanse woordvoerder is inmiddels een klopjacht begonnen op verdachten in het gebied rond Kandahar.

Naar gisteren pas bekend werd, zijn dinsdag in de zuidelijke provincie Helmand twaalf inzittenden van een bestelbusje doodgeschoten. Alle slachtoffers zijn Hazara's, een minderheid die vaak het doelwit is van etnisch geweld in Afghanistan.