Verdachte stak `bewust'

De 63-jarige man die ervan wordt verdacht maandagavond een buschauffeur van Connexxion te hebben neergestoken is een bekende van de politie. De als gestoord omschreven man heeft verklaard dat hij er de bewuste avond op uit is gegaan om iemand neer te steken. Hem zal poging tot moord ten laste worden gelegd. Dat zegt een woordvoerder van de politie Zaanstreek.

Het 53-jarige slachtoffer werd tweemaal in de buik gestoken. Na een operatie verkeert hij niet meer in levensgevaar. Naar aanleiding van het incident legden buschauffeurs van Connexxion het werk neer en eisten van de directie maatregelen om hun veiligheid beter te waarborgen.

Gisteren werd een akkoord bereikt tussen directie en chauffeurs, waarbij cameratoezicht en meer beveiligers werden toegezegd.

De dader kwam regelmatig in contact met de politie door zijn agressie. Hij woont in de wijk Poelenburg. De man stak autobanden lek en mishandelde buren en passanten. Onlangs nog had hij zijn vriendin mishandeld. Ook maakte hij zich schuldig aan ,,vernielinkjes'' en werd soms aangetroffen terwijl hij ,,onsamenhangende'' betogen hield, aldus de politie. De man was ook bekend bij psychiaters van het Riagg. ,,De buurt was bang voor hem'', zegt de woordvoerder van de politie.

Volgens de politie zijn er goede afspraken met het Riagg over hoe om te gaan met mensen die op een dergelijke ,,normafwijkende'' wijze optreden. Het komt volgens de politiewoordvoerder slechts ,,één à twee keer per jaar'' voor dat het gedrag van deze mensen uit de hand loopt.