Topman van Ballast kort ontvoerd

Topman R. Kottman van Ballast Nedam en zijn vrouw zijn begin deze week tijdens een vakantie op Curaçao ontvoerd en na enkele uren weer vrijgelaten. Kottman hield een lichte hoofdwond over aan de gewelddadige ontvoering. Hun huurauto werd ontvreemd en ,,het bekende werk: een paar honderd euro, creditcards, horloges en de mobiele telefoon'', aldus Kottman.

,,Het was een pure kidnap en roofoverval'', zegt de bestuurder van Ballast Nedam, met 6.500 werknemers een van Nederlands grootste bouwbedrijven. ,,Het heeft geen relatie met mijn werk en is dus volstrekt geen nieuws.''

Afgelopen maandag reden Kottman en zijn vrouw over het eiland in een gehuurde Toyota. ,,Op klaarlichte dag werden we toen klemgereden door een bende'', zo vertelt Kottman vanochtend aan de telefoon vanuit zijn huis in Noord-Holland. ,,Mannen met revolvers sprongen uit de twee auto's en wij werden gedwongen in één daarvan te gaan zitten.'' Het echtpaar werd volgens Kottman naar een afgelegen plek op het eiland gereden en daar geslagen, gekneveld en met tape geboeid aan handen en voeten. ,,Ze waren zó agressief en opgefokt. Ik werd met mijn hoofd tegen een steen geslagen en kreeg een revolver tegen mijn hoofd. Mijn vrouw werd daarna in de auto onder dekens gelegd, ik werd in de achterbak gegooid.'' Onder doodsbedreigingen zat een van de ontvoerders op de echtgenote van Kottman. ,,Zo hebben we nog een uur rondgereden'', vertelt de Ballast-bestuurder.

Volgens de bestuurder hebben de mannen – ,,ik kon niet zien hoeveel het er waren, daarvoor ging het allemaal te snel'' – daarna overlegd wat te doen met het echtpaar. ,,Wij werden op een vuilnishoop achtergelaten. Toen ze weg waren, wist mijn vrouw zich los te maken. Daarna heeft ze mij ook losgemaakt.''

Het echtpaar, dat logeerde in een hotel in Willemstad, deed aangifte bij de politie. ,,Geen idee wat daar nu mee gaat gebeuren.'' De creditcards werden direct geblokkeerd. Daarna hebben Kottman en zijn vrouw het hotel niet meer verlaten. Kottman kwam vanochtend, volgens planning, aan op Schiphol en zag toen De Telegraaf waarin het verhaal over zijn ontvoering voor het eerst beschreven stond. Kottman had zelf niet de publiciteit gezocht.

De woordvoerder van Ballast Nedam: ,,Het is een heel vervelende ervaring, maar het heeft geen relatie met het bedrijf. Ja, hij is de topman. En daarmee is alles dan ook gezegd.'' Ballast wil zelf niet verder ingaan op het voorval.

Ballast is een beursgenoteerde onderneming en daarmee verplicht koersgevoelige informatie direct naar buiten te brengen. Volgens de woordvoerder van beursbedrijf Euronext is het aan het bedrijf zelf om in eerste instantie te beoordelen of een gebeurtenis of ontwikkeling koersgevoelig is.

,,Ook topmannen gaan weleens met vakantie. Daar kan iets gebeuren, maar dat hoeft niet direct te leiden tot de ontwrichting van het bedrijf.'' Als de beurs daartoe aanleiding ziet, kan een commissie het besluit tot het wel of niet bekend maken van een voorval achteraf toetsen. Euronext kan volgens de woordvoerder nu nog niet zeggen of dat hier ook zal gebeuren.

Naast Kottman zijn de afgelopen jaren meer bestuurders uit het bedrijfsleven en hun familieleden het slachtoffer geworden van (pogingen tot) ontvoering. Eind oktober vorig jaar werd de 16-jarige zoon van een Nijmeegse baksteenfabrikant vijf dagen lang ontvoerd, in 1996 werd de ontvoering van de Groningse zakenman Henk Koop van het gelijknamige bouwbedrijf verijdeld.

Eerder werden onder meer Freddy Heineken, Toos van der Valk, Ahold-bestuurder Gerrit-Jan Heijn en de dochter van supermarktbestuurder Eric Albada Jelgersma ontvoerd. Bij hen werd wel losgeld geëist en hadden de ontvoeringen wel een relatie met hun bekendheid als bestuurder.

,,Mijn vrouw is een stevige en heeft haar hoofd erbij kunnen houden. Toen ik in de kofferbak lag, en de mannen niet wisten waar ze met ons naar toe moesten, zei ze de hele tijd dat ze maar aan hun moeder moesten denken. Wat die er wel niet van zouden vinden als hun zoons iemand zouden vermoorden. Heel dapper.''

De Ballast-bestuurder wil vanaf nu het liefst gewoon weer aan het werk. ,,Het was zeker geen leuke ervaring. Maar nu ben ik weer normaal door de post van de afgelopen dagen aan het gaan'', aldus Kottman vanmorgen vanuit zijn huis.