Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer een gesprek met de weduwe van Hergé, de tekenaar van Kuifje. De populaire strip is vandaag 75 jaar oud. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de publicatie in Nature waarin wetenschappers waarschuwen voor de klimaatverandering en het uitsterven van dieren- en plantensoorten. Ook een gesprek over de gevolgen van het sluiten van deals met criminelen. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Als elke seconde telt. Aandacht voor het communicatiesysteem C2000 dat alle hulpdiensten in heel Nederland moeten kunnen gebruiken als zich een ramp voordoet. Maar na jarenlange voorbereidingen en experimenten, die honderden miljoenen euro's hebben gekost, is er nog steeds geen landelijk werkend C2000. Ned.3, 21.17-22.00u.

Shock Doc: Dik en lekker. Reportage over mannen die op hele dikke vrouwen vallen en hun partners letterlijk en figuurlijk vetmesten. Yorin, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat over overgewicht, afvallen en het Atkinsdieet dat eten van vet propageert. Met journalist Simon Rozendaal en Patricia Schutte van het Voedingscentrum. Ned.1, 21.55-22.35u.

RELIGIE

ReliRuil. Eerste aflevering van korte serie waarin twee hoofdpersonen voor twee à drie dagen `ruilen' van geloof. Vanavond ruilt Hare Krishna-lid Madhu van geloof met de christelijke Erwin. Het programma geeft inzicht in de gedachten en overwegingen van de deelnemers. Ned.1, 22.35-23.00u.

AMUSEMENT & MUZIEK

PaPaul. Twee fans koken het lievelingseten van Elvis Presley voor Paul de Leeuw, de aanstaande burgemeester van Leeuwarden Geert Dales en zijn echtgenoot Rinze de Vries. Ned.3, 19.03-19.32u.

NPS Jazz: Incognito. Registratie van het concert op het North Sea Jazz Festival van de band Incognito. Ned.3, 23.33-0.28u.

FILM

Stolen Hearts/Two if by Sea (Bill Bennett, 1996, VS). Matte romantische komedie met Sandra Bullock en Denis Leary als domme dieven die een schilderij van Matisse stelen, waarna Bullock wordt verleid door rijke Stephen Dillane. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

Mystic Pizza (Donald Petrie, 1988, VS). Onbeduidend speelfilmdebuut van tv-regisseur Petrie kampt met onhandige verteltrant en slordige personages. Met Julia Roberts. Net5, 22.25-0.10u.

The McKenzie Break (Lamont Johnson, 1970, Eng.). Effectieve oorlogsfilm. Ierse Brian Keith moet ontsnapping van Duitse krijgsgevangenen uit Schotse gevangenis voorkomen. BBC1, 1.20-3.10u.

.Top Hat (Mark Sandrich, 1935, VS). Derde musical van Astaire & Rogers wordt wel beschouwd als de archetypische Fred 'n' Ginger movie. Persoonsverwisseling tegen art déco-decors. Irving Berlin-nummers: No Strings, Isn't This a Lovely Day, Cheek to Cheek. Morgen, BBC2, 11.20-13.00u.

Been Down So Long It Looks Like Up To Me (Jeffrey Young, 1971, VS). Merkwaardig Beat Generation-document met vignetten uit het leven van een vrijgevochten student die anno 1958 de strenge schoolleiding trotseert. Vol toentertijd hip taalgebruik. Morgen, SBS6, 13.05-14.40u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met popjournaliste Leonieke Daalder over haar Rock & roll-handboek. Radio 1, 19.04-20.00u.

Studio NMO. Naar aanleiding van de aardbeving in Iran gesprekken met Carolien Omidi die al vier jaar in Teheran woont en onlangs de getroffen stad Bam bezocht. Verder emeritus hoogleraar volkenrecht Paul de Waart en Midden-Oostendeskundige dr. Pim van Harten over de relatie tussen de VS en Iran. 747AM, 20.02-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van ambtenaar van de burgerlijke stand Anke van Walstijn-Welling in Beugen (N-B) een gesprek met de Iraakse schrijver/dichter Al Galidi, nu woonachtig in Zwolle. Verder een advies aan de staatssecretaris van cultuur bij monde van U. Jessurun d'Oliveira, scheidend voorzitter van het Fonds voor de Letteren, en opnamen van de groep Matt Elliott met psychedelische songs. 747AM, 21.02-23.00u.

Langs de lijn. Eerste deel van een wekelijkse serie over 50 jaar betaald voetbal in Nederland. Vanavond met KNVB-directeur Henk Kesler en Cor van der Hart, een van de eerste profvoetballers. Radio 1, 22.04-23.00u.