Straling meten met golftas

Als u in Las Vegas een man met een golftas tegenkomt, is hij waarschijnlijk op zoek naar een `vuile bom' en andere dergelijke wapens waarmee terroristen zouden kunnen toeslaan. Functionarissen van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid maakten gisteren bekend dat in verscheidene belangrijke Amerikaanse steden nucleaire deskundigen het stralingspeil meten. Ze hebben hun detectieapparatuur in aktetassen en golftassen verborgen, aldus de zegslieden.

Vorige maand werden dergelijke ploegen gestuurd naar Las Vegas, Los Angeles, New York en Washington. Later zijn meer teams naar andere, niet-geïdentificeerde steden gezonden. Het ministerie heeft verder detectieapparatuur ter beschikking gesteld van de politie van Chicago, Detroit, Houston en verscheidene andere steden in de Verenigde Staten.

Een woordvoerder van het ministerie zei dat er geen specifieke aanwijzingen zijn dat er een aanslag met een vuile bom – die radioactief afval of radioactieve preparaten verspreidt – of chemische, biologische en nucleaire wapens dreigt of heeft gedreigd. Maar met name ter gelegenheid van het nieuwe jaar werd met die mogelijkheid rekening gehouden, aldus de woordvoerder.

De Amerikaanse regering verhoogde het niveau van terreurparaatheid op 21 december van geel naar oranje, dat wil zeggen dat het risico van een aanslag hoog wordt geacht. Minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge waarschuwde daarbij voor de mogelijkheid van een zwaardere aanslag dan die van 11 september 2001, waarbij ongeveer 3.000 mensen werden gedood. In dit kader zijn ook verscheidene vluchten op Amerikaanse steden geannuleerd.

De enige vondst van een stralingsteam was een capsule radium, die wordt gebruikt voor de behandeling van kanker. Een dakloze in Las Vegas had die jaren geleden gevonden en in een kluisje bewaard.