Rol banken bij Parmalat onder loep

De Italiaanse justitie kijkt momenteel vooral naar de rol van de banken bij het financiële schandaal rond Parmalat. Aanleiding zijn de beweringen van bestuurder Fausto Tonna dat de banken precies op de hoogte waren van de financiële situatie bij het Italiaanse zuivelconcern.

Functionarissen van Deutsche Bank zijn gisteren gehoord over de rol van de bank bij de laatste uitgifte van obligaties die Parmalat september vorig jaar 350 miljoen euro opleverde. Drie maanden later moest het Italiaanse bedrijf, waar minstens 8 miljard euro is verdwenen, uitstel van betaling aanvragen.

Deutsche Bank moet zich verder verantwoorden voor de transacties in aandelen Parmalat. De bank, die gisteren haar koers met ruim 3 procent zag dalen, bracht haar belang op 19 december substantieel terug: van 5,2 tot 1,6 procent. Deze verkoop had plaats op de dag dat Bank of America bekendmaakte dat Parmalat fraude had gepleegd op gefingeerd briefpapier van de bank. Ook de Amerikaanse bank Citicorp werd gisteren gehoord over haar rol.

Italiaanse banken staan op de Milanese beurs onder druk als gevolg van geruchten dat zij, onder leiding van Capitalia, een consortium zullen vormen om de uitstaande obligaties op te kopen. Tot nu toe zijn de geruchten steeds ontkend. Capitalia is voor 9 procent in handen van ABN Amro. Volgens een woordvoerder van ABN Amro gaat de bank door ,,met het stellen van vragen aan Capitalia, zolang dat nodig is. Het gaat immers om zaken die van invloed zijn op de koers''. Via de commissaris van ABN Amro – bestuurder D. Collé – wordt dezer dagen geregeld over de problemen bij Parmalat gesproken. De bank ontkent verrast te zijn door de betrokkenheid van Capitalia. Omdat Parmalat ook klant was van ABN Amro, die naar verluidt voor 70 miljoen euro bij het Italiaanse zuivelconcern heeft uitstaan, verwacht de bank ook betrokken te worden in het onderzoek van het openbaar ministerie.

In de Italiaanse media wordt met name bestuursvoorzitter Cesare Geronzi in één adem genoemd met de in bewaring gestelde topman Calisto Tanzi van Parmalat. Tegen Geronzi loopt nog een onderzoek naar zijn rol bij het faillissement vorig jaar van het voedingsmiddelenconcern Cirio.

Capitalia heeft bij Parmalat voor 393 miljoen euro aan kredieten uitstaan. Daarnaast heeft het voor 90 miljoen euro aan het reisconcern Parmatours uitgeleend, dat werd geleid door dochter Francesca Tanzi. Eerder gaf de bestuursvoorzitter van Parmalat toe dat hij via dit bedrijf 500 miljoen euro had laten verdwijnen. Gisteren onthulde een bron bij het Italiaanse OM aan het persbureau Reuters dat het Parmatours een gat van minstens 2 miljard euro in de boekhouding heeft.

Berichten dat een bankrekening van oprichter Calisto Tanzi is gevonden met 7 miljard dollar aan obligaties konden vanmiddag niet worden bevestigd. ,,Ik ken het bericht, de bron is waarschijnlijk iemand in de buurt bij ons, maar op dit moment kan ik het niet bevestigen'', verklaarde Mauro Sandri, voorzitter van de schuldeisers van Parmalat tegenover Reuters.