Persvrijheid in het geding in Roemenië

De Roemeense staatstelevisie heeft een talkshow geschrapt na klachten van de regering dat de oppositie te vaak aan bod kwam. Het programma was een van de weinige op de Roemeense televisie waarin op niveau over democratische ontwikkelingen werd gediscussieerd door aanhangers zowel als tegenstanders van de regering.

De regerende sociaal-democraten hebben zich regelmatig over de talkshow (van de politicoloog Stelian Tanase) beklaagd, omdat er te weinig evenwicht zou zijn tussen debaters van de oppositiepartijen en die van de regeringspartij. Ze ontkennen echter dat ze op het schrappen van het programma hebben aangedrongen.

De regering klaagde onlangs bijvoorbeeld toen in de talkshow een diplomaat uit een EU-land een rapport van de Europese Unie heel anders uitlegde dan eerder de Roemeense premier Nastase had gedaan. Ook kritische opmerkingen over het recente referendum over een nieuwe grondwet leidde tot kwade reacties van de regering.

Mircea Toma, leider van een onafhankelijke organisatie ter verdediging van de persvrijheid in Roemenië, noemde de terugtrekking van de talk show ,,schandelijk'' en een voorbeeld van de manier waarop de politiek zich met redactionele vrijheden bemoeit.

Eerder deze week kwam de persvrijheid in Roemenië al in het geding toen de journalisten van het onafhankelijke en zeer gerespecteerde blad Dilema ontslag namen. De journalisten, onder wie de filosoof Andrei Plesu, die minister van Buitenlandse Zaken is geweest, achtten hun redactionele vrijheid in gevaar toen het parlement besloot de uitgeverij van Dilema onder supervisie van president Iliescu te plaatsen en de regering van premier Nastase de bevoegdheid te geven het bestuur van de stichting samen te stellen..