OM NAAR UIT TE KIJKEN

THEATER

Richard III

Na het destructieve vreetfestijn Vleesch (La Grande Bouffe) werpt de jonge toneelgroep Annette Speelt zich op Shakespeare's tragedie Richard III, over de even charmante als misdadige dictator (Thijs Römer) die een heel land meesleept in zijn bloedige winter of discontent.

Première 10 jan Theater aan het Spui, Den Haag. Tournee t/m 13 maart. Res 070-3465272 of www.annettespeelt.nl.

POP

Noorderslag

De nieuwjaarsreceptie van het Nederpopseizoen brengt traditioneel de gemoederen in beroering bij het bekendmaken van de winnaar van de Popprijs. Wordt het Kane, Frans Bauer of Caesar? Optredens in zeven zalen van o.a. Di-Rect, Within Temptation, Alamo Race Track, Epica, Tasha's World, Stuurbaard Bakkebaard, Opgezwolle, Green Hornet, Eleven, zZz, Benny Sings en Double Trouble.

10 jan 20u30 Oosterpoort, Groningen. Res 050-3680368.

BEELDENDE KUNST

My Story

In de expositie My Story - verhalen verbeeld toont het Nederlands Instituut voor Mediakunst verschillende nieuwe en bijzondere manieren waarop kunstenaars een verhaal kunnen visualiseren, zoals bijvoorbeeld met multiple screens en `spatial montage'. Er zijn verbeelde verhalen van o.a. Shahryr Nashat en Jogchem Niemandsverdriet.

Ned Instituut voor Mediakunst, Keizersgracht 264, Amsterdam. 10 jan t/m 8 mrt. Di t/m za 13-18u. Inl 020-6237101 of www.montevideo.nl

OPERA

Iolanta

De Nederlandse première in geënscèneerde vorm van Tsjaikovski's laatste opera Iolanta (1892) wordt bij de Nederlandse Opera geregisseerd door Ivo van Hove. Iolanta is een blinde Franse prinses die aanvankelijk niets weet van de buitenwereld, maar door haar ontmoeting met graaf Vaudémont in aanraking komt met het rijk der zinnen, esoterie en het verschijnsel licht. Yakov Kreizberg dirigeert het Ned. Philh. Orkest.

15 t/m 20 jan Muziektheater Amsterdam. Res 020-6255455.

CABARET

Dolle pret

Alweer een nieuw programma van de cabaret-acteurs George van Houts en Tom de Ket. Het is hun zesde, dat net als de vijf vorige zal bestaan uit scènes op het scherp van de snede. Van Houts is ook bekend als presentator van het tv-programma RAM en De Ket presenteerde eerder het mislukte Terrazzo. Maar in het theater excelleert het duo in het vervormen, uitvergroten en doorredeneren van hedendaagse gemeenplaatsen.

Première 12 jan in de Kleine Komedie, Amsterdam. Inl 020-4211221, www.bostheaterprodukties.nl