Nasdaq schroeft winst beurzen op

De grote Europese effectenbeurzen stonden vanochtend eensgezind op winst. De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag een winst van 1,6 procent op 345,71 punten. De DAX-index van de beurs in Frankfurt en de CAC-40-index van de beurs in Parijs deden het eveneens goed. Beide klommen ruim 1 procent. In Londen stond de graadmeter, de FTSE-index, op een winst van 0,7 procent.

Unilever was lange tijd koploper onder de AEX-fondsen met koerswinsten van gemiddeld 3 tot 3,5 procent. Deutsche Bank heeft de aandelen van het levens- en wasmiddelenconcern opgewaardeerd van 'houden' naar 'kopen'. Ondanks een tragere omzetgroei meent de zakenbank dat Unilevers problemen sectorbreed zijn, terwijl de financiële markt de problemen vooral aan het beleid van de onderneming lijkt te wijten.

De goede sfeer op de Europese beurzen was vooral door de Nasdaq-index veroorzaakt. De graadmeter van deze door technologiefondsen beheerste beurs won gisteren 1 procent en sloot op zijn hoogste puntenstand in bijna 2,5 jaar. De Europese concerns in de ICT-sector, zoals ASML, Getronics, Philips en Alcatel boekten forse koerswinsten. ASML won 4 procent, Getronics 3,5 procent, Philips klom 2,5 procent.

Het Franse Alcatel werd maar liefst 7,8 procent duurder. Behalve de groei van de Nasdaq-index had de Franse producent van telecomapparatuur de wind in de zeilen door een grote opdracht die de Canadese branchegenoot Nortel heeft gekregen van de Amerikaanse aanbieder van lokale telefonie, Verizon. Daarmee is er hoop dat ook andere grote telecombedrijven opnieuw gaan investeren in hun technologie. Gisteren kwam ook kredietbeoordelaar Moody's al met een meer optimistische kijk op de toekomst van de telecombedrijven.

In Amsterdam was de grootste stijger Hagemeyer, met een koersstijging van 5,5 procent. Het handelshuis heeft vrijdag zijn aandeelhoudersvergadering waarin naar alle waarschijnlijkheid toestemming zal worden gegeven voor het reddingsplan.

Het kleine herstel van de dollar deed aandelenhandelaren eveneens goed. De vergadering morgen van het bestuur van de ECB, de Europese Centrale Bank, zet de euro onder druk. Analisten verwachten dat de bankbestuurders de rente ongemoeid laten op 2 procent.