Mogelijk weer een sars-patiënt China

Enkele minuten na het ontslag van de eerste sars-patiënt uit het ziekenhuis heeft de Chinese regering vanochtend een nieuw mogelijk geval van sars-besmetting gemeld. Het betreft een 20-jarige serveerster die werkt in een restaurant in Guangzhou, de hoofdstad van de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Volgens sommige bronnen werd er in het restaurant wild geserveerd, waaronder civetkat, maar de Chinese autoriteiten hebben dat bevestigd noch ontkend. De vrouw is inmiddels koortsvrij. Zij en haar contacten zijn onder quarantaine geplaatst, maar niemand van de contacten is ziek geworden.

In Hongkong werden ook drie nieuwe mogelijke besmettingen gemeld, maar inmiddels is bekendgemaakt dat het in twee van de drie gevallen zeker niet om sars gaat. Over het derde geval werd nog geen uitsluitsel gegeven. De drie zijn leden van een televisieploeg, die in de Zuid-Chinese provincie Guangdong zijn geweest voor een reportage over sars. Daarbij bezochten zij niet alleen markten waar wilde dieren werden verhandeld, maar ook het ziekenhuis waar de eerste sarspatiënt was opgenomen. Nadat zij op 30 december waren teruggekeerd in Hongkong, kregen zij last van koorts en aandoeningen aan de luchtwegen. Berichten over mogelijke besmettingen in Maleisië en de Filippijnen blijken ook vals alarm.

Het gerucht over een mogelijk tweede sarsgeval in China werd tot nu toe steeds ontkend door de autoriteiten. Er zijn aanwijzingen dat China nog steeds vrij traag is met het vrijgeven van informatie over mogelijke sars-besmettingen, en dat de media er pas over mogen berichten als de autoriteiten het licht op groen zetten. Zo meldt een Hongkongse mensenrechtenorganisatie dat de hoofdredacteur van het Dagblad van de Zuidelijke Metropool langdurig is ondervraagd. De krant meldde op 26 december dat mogelijk een man met sars besmet was, terwijl de overheden dat bericht pas een dag later vrijgaven.