Mister golf: `Ik ben bedrogen door KLM'

Er is rumoer rond het Dutch Open golftoernooi. Robbie van Erven Dorens is door hoofdsponsor KLM gepasseerd als organisator. Rechtszaken lijken onvermijdelijk.

,,Ik ben bedrogen.'' Robbie van Erven Dorens, 23 jaar achtereen organisator van het Dutch Open, is nog niet van de schok bekomen. Eerder deze week werd hij ten kantore van de KLM op de hoogte gebracht van het nieuws waarvoor hij al enkele weken vreesde: de luchtvaartmaatschappij passeerde hem voor de organisatie van het Dutch Open. This is Golf kreeg de voorkeur. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf was tot dusverre alleen bekend van een golfprogramma van RTL en een website. Met de organisatie van een golftoernooi of andere evenementen heeft men geen ervaring.

Van Erven Dorens kan de beslissing van KLM niet accepteren. Is de Nederlandse `mister golf' een slechte verliezer? ,,Verliezen is niet erg, dat kan gebeuren, maar er is achter mijn rug om een vies spelletje gespeeld.'' Waarom het onervaren This is Golf het van zijn in de golfwereld vermaarde bedrijf Reved heeft gewonnen, is voor Van Erven Dorens zonneklaar.

,,Edwin Verver, marketing manager van KLM, is achter mijn rug om naar de PGA European Tour in Engeland gegaan. Toen KLM aangaf hoofdsponsor te willen worden, heeft de Tour mij laten vallen. Die jongens van This is Golf zijn net als Verver lid op de Noordwijkse Golfclub, ze zijn allemaal vriendjes van elkaar. Het is van het begin af aan doorgestoken kaart geweest.'' KLM bood hem nog wel een adviseurschap aan. ,,Een schandalig voorstel'', meent Van Erven Dorens. ,,Er werd ook een beroep gedaan op mijn loyaliteit. Eerst word je afgeserveerd, dan vragen ze om loyaliteit. De hele gang van zaken is zó onfatsoenlijk.''

Verver van de KLM ziet het anders. ,,Het was de bedoeling Robbie van Erven Dorens in ere te houden, hij heeft tenslotte veel voor het Dutch Open betekend. Daarom hebben we hem de rol van adviseur van het KLM Open Comité aangeboden. We wilden graag gebruik maken van zijn ervaring en expertise in ruil voor een consultancy fee. Hij zou ook tijdens het toernooi een rol kunnen krijgen, naast de nieuwe toernooidirecteur Daan Slooter.''

Volgens Verver is van heimelijke deals, achter de rug van Van Erven Dorens om, totaal geen sprake. ,,Toen we met de European Tour in gesprek raakten, hebben we gevraagd of ze Van Erven Dorens op de hoogte wilden stellen van onze contacten. We hebben zelfs gezegd: geef hem nog wat tijd om met ING rond te komen, want wij hadden gehoord dat hij met ING dicht bij een overeenkomst was.''

Volgens Verver vond de PGA European Tour dit niet nodig. ,,Er werd verteld dat er geen contract meer was tussen Van Erven Dorens en de Tour. En de Tour vond dat hij meer dan genoeg tijd had gekregen om een hoofdsponsor te vinden.'' De in het Engelse Wentworth gevestigde PGA European Tour, de organisatie van beroepsgolfers die de kalender en voorwaarden bepaalt van het wereldwijde toernooiencircuit, weigert vooralsnog te reageren op de gang van zaken rond het Dutch Open.

Duidelijk is wel dat Van Erven Dorens vorig jaar veel krediet heeft verspeeld. Hij slaagde er, mede door de economische recessie, niet in een hoofdsponsor te strikken voor het Dutch Open. De Tour fourneerde het prijzengeld van een miljoen euro om het Dutch Open toch te laten doorgaan. Van Erven Dorens kreeg te horen dat hij uiterlijk 1 november een contract met een nieuwe hoofdsponsor moest kunnen overleggen voor het Dutch Open 2004. Toen die deadline verstreken was en Van Erven Dorens nog steeds geen hoofdsponsor had gevonden – ING wilde toch niet of treuzelde te lang – voelde de European Tour zich vrij om KLM niet alleen het hoofdsponsorschap maar ook de rol van promotor en eigenaar van het Open aan te bieden. Volgens Van Erven Dorens is de Tour hiermee veel te ver gegaan. ,,Ik heb zwart op wit de toezegging dat ik van 5 tot en met 8 augustus 2004 op de Hilversumsche Golfclub het Internationaal Open Golfkampioenschap van Nederland mag organiseren.''

Van Erven Dorens gaat hoe dan ook juridische stappen ondernemen tegen de European Tour en eventueel tegen KLM. ,,Mijn advocaten zijn bezig met de voorbereidingen.'' Wellicht maakt hij een kans op financiële genoegdoening. Het lijkt uitgesloten dat hij de organisatie van het Open zal terugkrijgen. Een hard gelag voor de man die in de afgelopen twintig jaar het Dutch Open van een klein, onbeduidend toernooi liet uitgroeien tot een internationaal aansprekend evenement.

Verver kan zich voorstellen dat Van Erven Dorens teleurgesteld is, maar diens kritiek vindt hij ongepast. ,, De toewijzing van de organisatie is een puur zakelijke overweging geweest. Van de zes voorstellen en presentaties was die van This is Golf veruit de beste. This is Golf combineerde de laagste organisatiekosten met innovatieve ideeën om extra inkomsten te genereren die in het toernooi kunnen terugvloeien.'' Het voorstel van Reved noemt Verver uiterst mager. ,,Ik denk dat Van Erven Dorens zich niet voldoende heeft gerealiseerd dat hij moest concurreren met andere kandidaten.''

Het KLM Open heeft een begroting van 2,8 miljoen euro, met een minimum prijzengeld van 1,2 miljoen euro. Bij KLM verwacht men dat voldoende partijen geïnteresseerd zijn om subsponsor te worden. ING, vorig jaar de grootste sponsor van het Dutch Open, heeft right of first refusal. Als ING afhaakt, zal Fortis zo goed als zeker wel toehappen.

Waar het KLM Open wordt gespeeld is nog steeds niet duidelijk. Van Erven Dorens had een contract met de Hilversumsche Golfclub. Nu er een andere organisator is, zal het bestuur van de Hilversumsche een bijzondere Algemene Ledenvergadering uitschrijven om opnieuw toestemming te vragen aan de leden. Als KLM niet op Hilversum terecht kan, zijn De Efteling, Purmerend en Noordwijk mogelijke kandidaten.