Marokkaanse journalist vrijgelaten

De Marokkaanse journalist Ali Lmrabet, hoofdredacteur van het verboden satirische weekblad Demain, is gistermiddag samen met een aantal collega's vrijgekomen uit de gevangenis van Salé, waar hij vastzat wegens majesteitsschennis.

Samen met 32 andere gevangenen, onder wie zes journalisten, profiteerde Lmrabet van een amnestie die gisteren werd afgekondigd door de Marokkaanse koning Mohammed VI.

Lmrabet werd vorig jaar tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens majesteitsschennis in een aantal artikelen en spotprenten waarin het koningshuis op de hak werd genomen.

Met de vrijlating van Lmrabet komt een einde aan de meest omstreden vervolging van een journalist in het afgelopen jaar in Marokko. Na de terreuraanslagen in Casablanca in mei werd aangekondigd dat er strenger opgetreden zou worden tegen publicaties die het heersende gezag in twijfel trokken.

Het weekblad Demain, dat artikelen publiceerde over de financiën van het koninklijk huis en bovendien een aantal spotprenten over de vorst afdrukte, was kort ervoor al verboden.

Lmrabet begon in de cel een hongerstaking die hem in het ziekenhuis deed belanden. Hersteld liet hij artikelen over zijn gevangenisverblijf naar buiten smokkelen die in dagbladen buiten Marokko werden gepubliceerd. Vorige week ging hij andermaal in hongerstaking om te protesteren tegen zijn behandeling.

Omringd door collega's en familie verscheen hij gisteren met de uitroep `Leve de vrijheid' aan de hoofdpoort van de gevangenis van Rabat na zeven maanden te hebben vastgezeten.

Het lijkt vooralsnog uitgesloten dat Demain weer uitgegeven zal mogen worden.

De veroordeling van Lmrabet trok internationaal veel belangstelling en werd gezien als een ernstige terugval van de sterk toegenomen persvrijheid in Marokko. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell sprak bij de koning zijn verontrusting uit over de situatie. Ook van Franse en Spaanse zijde werd aandacht voor de kwestie gevraagd.

De amnestie werd gisteren afgekondigd ter gelegenheid van de installering van een speciale commissie die zich bezig moet gaan houden met de uitkeringen en schadevergoedingen van slachtoffers van de onderdrukking gedurende de meest repressieve jaren van het bewind van zijn vader, koning Hassan II.

,,We kunnen nu zeggen dat er geen politieke gevangenen meer in Marokko zijn'', aldus een uitgelaten minister van Justitie Mohamed Bouzoubaâ tijdens een persconferentie gistermiddag. Onder de vrijgelatenen bevinden zich twaalf daders van een moordaanslag op een lid van de oppositie in de jaren zeventig.