Marinier: `Ik schoot in de lucht en in de grond'

De Nederlandse marinier die ervan wordt verdacht in Irak een plunderaar te hebben doodgeschoten zegt dat hij slechts waarschuwingsschoten heeft gelost. In een vraaggesprek met dagblad De Telegraaf vertelt de onderofficier vandaag onder welke omstandigheden hij tot zijn handelingen is gekomen.

Op 27 december arriveerde de sergeant-majoor (43) op de plaats waar een ,,geweergroep'' van mariniers trachtte een plundering door 75 tot 100 Irakezen te voorkomen. Er waren al waarschuwingsschoten afgevuurd. De sergeant-majoor maakte deel uit van een groep van tien mariniers die speciaal bij zulke omstandigheden wordt opgeroepen.

,,De Irakezen rukten op, sommige met auto's, escalatie dreigde. (...) Ik vroeg assistentie van vier Irakese politiemensen, die weigerden elke hulp. Toen de menigte steeds dichterbij kwam, met stenen in de handen, laadde ik mijn Diemaco-geweer door. (...) Ze bleven op ons afkomen. Daarom besloot ik een waarschuwingsschot in de lucht af te vuren, de afstand was ongeveer zestig meter. Weer geen reactie. (...)

,,Mijn tweede waarschuwingsschot ging in de grond, in de modder, ruim naast en voor de groep, ik richtte heel bewust naar beneden. De menigte liep nog steeds voorwaarts maar reageerde uiteindelijk door terug te lopen. Eén van de Irakezen leek te struikelen. Hij viel op zijn rug, ik zag bloed op zijn been. (...) Onze ziekenverplegers kwamen er onmiddellijk bij maar ze kregen niet de kans om hulp te verlenen. De man werd in een witte pick-up geladen en verdween.''