Machtsstrijd in top Servische regeringspartij

De Servische premier Zoran ˇZivkovic keert niet terug in het nieuwe Servische parlement. Dat is volgens Servische media het resultaat van een felle machtsstrijd binnen de Democratische Partij (DS), die Servië met haar kleinere bondgenoten de afgelopen jaren heeft geregeerd en die bij de verkiezingen van eind december een zware nederlaag leed.

De DS koos gisteren haar nieuwe parlementariërs. In het Servische systeem wordt de samenstelling van de fractie pas na de verkiezingen zelf bepaald; de partij kiest dan van haar doorgaans honderden leden tellende kandidatenlijst evenveel namen als ze zetels heeft veroverd. Bij de verkiezingen van 28 december veroverde de DS met een aantal coalitiepartners 37 (van de 250) zetels in het nieuwe parlement. Op grond van afspraken vóór de verkiezingen gaan dertien van die zetels naar haar coalitiepartners, die zich met de DS hebben verbonden omdat ze op eigen kracht de kiesdrempel niet zouden halen. De andere 24 zetels zijn voor de DS zelf.

Hoewel de DS de namen van haar 24 parlementariërs nog niet heeft bekendgemaakt, werd gisteren duidelijk dat Zoran ˇZivkovic, premier van Servië en vice-voorzitter van de DS, er niet bij is. Volgens het blad Centar heeft hij zelf besloten van een zetel af te zien, na een heftige ruzie met Boris Tadic, eveneens vice-voorzitter van de DS en minister van Defensie van de unie Servië en Montenegro.

Tadic, veruit de minst impopulaire DS-leider, heeft de afgelopen maanden de DS de facto geleid. Hij wil af van de talrijke DS-kopstukken die de afgelopen maanden en jaren betrokken zijn geweest bij politieke of corruptieschandalen of die anderszins in opspraak zijn geraakt. De nederlaag van de DS bij de verkiezingen wordt onder andere in verband gebracht met de teleurstelling bij de kiezer over de vele schandalen.

De partijzuivering begon al voor de verkiezingen, toen Tadic verhinderde dat bijvoorbeeld vice-premier Cedomir Jovanovic op de kandidatenlijst van de DS kwam. De naam van Jovanovic', die ook vice-voorzitter van de DS is, duikt van alle DS-kopstukken het vaakst op in de vele affaires; hij is zelfs beschuldigd van contacten met de bende die in maart vorig jaar premier Zoran Djindjic vermoordde.

De ruzie tussen ˇZivkovic en Tadic op de zitting van het partijbestuur concentreerde zich volgens de Servische media op die zuivering. De premier beschuldigde Tadic van een poging zich meester te maken van de macht en gaf hem de schuld van het slechte verkiezingsresultaat. Het besluit Jovanovic niet op de kandidatenlijst te zetten was volgens ˇZivkovic verkeerd. Bij een stemming over de verkiezingsresultaten binnen het bestuur van de DS kreeg ˇZivkovic echter nauwelijks steun: slechts twee van de dertien bestuursleden waren het met hem eens. Die nederlaag bracht volgens Servische media ˇZivkovic tot zijn besluit niet in het parlement te gaan zitten.