Lof en kritiek voor illegalenplan Bush

Een plan van president Bush om illegalen in de Verenigde Staten voor bepaalde tijd te legaliseren heeft een golf van verontwaardiging, maar ook enthousiasme teweeggebracht in Amerika. Bush zei gisteren dat hij zijn oude verkiezingsbelofte om de pakweg veertien miljoen illegale immigranten uit de illegaliteit te halen, nieuw leven wil inblazen.

Zo heeft hij voorgesteld hun voor drie jaar een werkvergunning te geven. Daartoe moeten ze aan- tonen dat ze werk hebben of beloofd hebben gekregen. Na die drie jaar kunnen zij een verlenging van drie jaar aanvragen. Het is onduidelijk of zij daarna in aanmerking komen voor een permanente verblijfsvergunning.

Bush erkende in een toespraak het belang van illegale werknemers voor de Amerikaanse economie, zonder hun volledige erkenning te gunnen. ,,Onze wetten zouden het mogelijk moeten maken goedwillende buitenlanders toe te laten tot ons land om werk te doen dat Amerikanen niet bereid zijn te doen'', zei Bush. Hij zei dat Amerika een sterker en beter land is door het harde werk van immiganten. Als het plan wordt aangenomen door het Congres, pakt het vooral gunstig uit voor de miljoenen illegale Mexicanen die in de VS werkzaam zijn.

Het voorstel oogstte zowel van links als rechts Amerika veel kritiek. Conservatieve Republikeinen veroordeelden het omdat het mensen zou belonen die feitelijk de wet overtreden. ,,Het gaat hier om een generaal pardon. En het pleit mensen niet alleen vrij, ze worden ook beloond voor een misdrijf'', zei de Republikein Elton Gallegly.

Democraten en groepen voor de rechten van de mens zijn tegen, omdat het plan een `onderklasse' van goedkope arbeiders zou creëren zolang de betrokkenen geen uitzicht hebben op een permanente verblijfsvergunning. Verscheidene Democraten hebben ook gezegd dat het plan van Bush vooral is bedoeld om de politieke steun te krijgen van latino's voor zijn herverkiezing dit jaar.

Analyse pagina 5