Kruidvat gaat zelf boeken uitgeven

Drogisterijketen Kruidvat begint in maart met het produceren en uitgeven van boeken. De boeken zullen alleen verkrijgbaar zijn in de eigen winkels en tot 35 procent goedkoper zijn dan vergelijkbare titels.

De drogisterijketen verkoopt al boeken van andere uitgeverijen. Het gaat dan om oude titels met een nieuw omslag en gedrukt op goedkoper papier. Nieuw is dat de winkelketen zelf titels gaat werven in binnen- en buitenland. Men zoekt boeken die een breed publiek aanspreken in de genres literaire thrillers, romantische fictie, non-fictie en jeugdliteratuur. Kruidvat werkt samen met uitgeverij Company of Books. Deze uitgeverij houdt zich voor Kruidvat al enkele jaren bezig met de verkoop van boeken en cd's.

Onder de noemer `Brilliant Books' zullen naar verwachting dit jaar 120 titels verschijnen. `Brilliant' is al de merknaam voor de cd's. De uitgeverij debuteert in maart met de thriller-auteur J.A. Jance. ,,We zijn in onderhandeling met Nederlandse auteurs'', zegt R. Dahmen, directeur van Company of Books, ,,maar het is nog te vroeg om namen te noemen.''

De prijzen zullen volgens Dahmen 25 tot 35 procent lager zijn dan gebruikelijk. Door de boeken uitsluitend in eigen vestigingen te verkopen, geldt de vaste boekenprijs niet.

Rob Hogenes, directeur van uitgeverij De Boekerij, noemt de voorgenomen oplages van 11.000 tot 35.000 exemplaren ,,gigantisch''. ,,Ik moet het nog zien. Het betekent dat Kruidvat over een jaar met een enorme berg boeken zit of dat de uitgevers het niet goed hebben gedaan en er een nieuwe trend is. Onze ervaring, ook bij Bruna en Ako, is dat er weinig rek de in verkoop zit bij lagere prijzen.''

Ook Arie Doeser, directeur van de Nederlandse Bond van Boekverkopers, is sceptisch. ,,Ik kan me niet voorstellen dat de boeken lekker liggen tussen de haarlak en de zeep. En ik vraag me af of Kruidvat voldoende informatie en service kan bieden. Voor de echte boekenliefhebber zal het assortiment te beperkt zijn.'' Hogenes heeft overigens bezwaar aangetekend tegen de naam Brilliant Books. Zijn uitgeverij voert al 23 jaar de imprint Briljant Boeken.

Een woordvoerder van Kruidvat noemt het zelf uitgeven van boeken ,,een logische stap''. ,,Onze formule ontwikkelt zich sterk richting `general merchandise'.'' Kruidvat heeft 547 winkels in Nederland en 116 in België.