Kemp en Mai Tai doen mee aan Songfestival

Vierentwintig vocalisten en groepen strijden vanaf 22 januari tijdens het Nationaal Songfestival om Nederland te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Istanboel. De winnaar van vier voorronden, een herkansingsronde en de finale in het Amsterdamse Pepsi Stage mag 12 mei deelnemen aan de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Die gaat vooraf aan het officiële Songfestival op zaterdag 15 mei. Door de dertiende plaats van Esther Hart verleden jaar in Riga was Nederland daarvoor niet automatisch geplaatst en moet het zich alsnog kwalificeren.

Onder de deelnemers, gekozen uit 485 aanmeldingen, zijn bekende namen als Manuela Kemp, die een lied zingt van Frédérique Spigt, en Mai Tai. Verder zijn er veel deelnemers die eerder furore maakten bij de Soundmixshow en Idols. Soundmix-winnaar Arno Kolenbrander liet zijn lied The Story of my Life schrijven door zijn vriend Johnny Logan, de Ierse singer/songwriter die in 1980 en 1987 het Eurovisie Songfestival won.

De prestaties tijdens het Nationaal Songfestival, dat wordt uitgezonden door NOS en TROS, worden beoordeeld door een vakjury onder leiding van Cornald Maas en door het publiek. Zowel vakjury en publiek hebben tijdens de voorronden de mogelijkheid uitgeschakelde deelnemers alsnog te nomineren voor de finale, die tien deelnemers zal tellen.

Slechts drie artiesten zingen in het Nederlands. Vijf jaar geleden vroeg Boris Dittrich (D66) aan staatssecretaris Rick van der Ploeg bij het Songfestival te ijveren voor het gebruik van het Nederlands. De regering slaagde er echter niet in de NOS daartoe te bewegen. ,,A bloody shame'', aldus Dittrich.