Jan de Rooy uit Parijs-Dakar door motorpech

Jan de Rooy heeft gisteren zijn tiende editie van de rally Parijs-Dakar voortijdig moeten beëindigen. De ervaren vrachtwagenrijder kwam in de lange woestijnetappe tussen Tan Tan en Atar vast te staan met een kapotte motor. Na een paar honderd kilometer tijdens de zevenhonderd kilometer lange proef in Mauretanië zorgde een defecte koppakking ervoor dat De Rooy het bivak niet meer kon bereiken.

Dagwinnaar bij de vrachtwagens werd Vladimir Tchaguine. Gerard de Rooy, de 23-jarige zoon van de uitgevallen Jan, leed gisteren tot twee keer toe tijdverlies door een lekke band en kwam als derde binnen. Hij verloor 24 minuten op de Russische Kamaz-rijder en staat in het klassement op 30.14 minuten van Tchaguine, die hem desondanks zijn grootste concurrent voor het klassement noemde. ,,Geluk en ervaring kan het verschil zijn tussen mij en De Rooy. Mijn team is zeer onder de indruk van zijn capaciteiten. Voor zo'n jonge vent bewonderenswaardig'', aldus Tchaguine. De Rooy junior kon bij binnenkomst in het bivak zijn emoties over het uitvallen van zijn vader niet de baas en liep huilend weg.De 60-jarige Jan de Rooy had tot deze Dakarrally drie keer het vrachtwagenklassement gewonnen. Ook dit jaar ging de transportondernemer weer voor de overwinning. Een gloednieuwe truck, uitgerust met supermoderne schokdempers, moest hem daarbij helpen. ,,Ik wil zo hoog mogelijk eindigen. Het is geen vakantiereisje'', zei hij voor vertrek uit Nederland.

Aanvankelijk leek De Rooy een goede kans op de eindoverwinning te maken. Bij de eerste korte klassementsproeven zat hij voorin, maar in de vierde etappe, een serieuze test in Marokko, ging het mis. De DAF kreeg bij een snelheid van boven de 160 kilometer per uur een aflopende voorband en het rubber vernielde een remleiding. Een dag later liep de truck vast op een duin en verloor De Rooy weer veel tijd.

Nadat De Rooy zich enigszins had hersteld en terugkeerde in de top van het klassement, sloeg gisteren het noodlot definitief toe. ,,Domme pech, daar kun je niets aan doen. Mijn neef Hans Stacey zat achter mij en we hebben met vereende krachten geprobeerd om het te herstellen, maar het was onbegonnen werk. De motor is een door de organisatie verzegeld component dat je niet mag vervangen. Dat betekent einde rit'', aldus een gedesillusioneerde De Rooy, die zijn verder onbeschadigde truck laat terugbrengen naar het Brabantse Son.

Bij de auto's heeft de Japanse autocoureur Masuoka afstand genomen van zijn belager Peterhansel uit Frankrijk. De Mitsubishi van tweevoudig Dakarwinnaar Masuoka was in de woestijn van Mauretanië vijf minuten sneller dan die van Peterhansel, die in het verleden zes keer het motorklassement won. Derde werd de geroutineerde Fransman Schlesser in een buggy-Ford. Masuoka bouwde zijn voorsprong op Peterhansel in het algemeen klassement uit tot 11.43 minuten.

Bij de motorrijders won Sainct. De Fransman, drievoudig winnaar van de Dakarrally, had op zijn KTM 6.39,33 uur nodig voor de proef over 701 kilometer tussen Tan Tan en Atar. Zijn landgenoten en KTM-rijders Brucy en Despres werden respectievelijk tweede op 7.07 en derde op 8.33 minuut. De Spanjaard Pujol raakte door een val op ruime achterstand en gaf de leiding in het algemeen klassement over aan Despres.

Henk Vercoelen kon zijn geluk niet op. De 51-jarige crosser uit Luyksgestel finishte voor het eerst in negen `Dakars' als beste Nederlander. Hij werd 22ste op 1.12.20 uur van winnaar Sainct. Eric Verhoef uit Veldhoven werd 24ste op 1.39 minuut van Vercoelen. Voor de 52-jarige oudgediende Jaap van der Kooy kwam een eind zijn elfde Dakarrally. De motorcoureur uit Leiden viel na 155 kilometer uit en besloot in de bezemwagen te stappen.