Inflatie daalt verder

De inflatie in Nederland heeft vorig jaar gemiddeld 2,1 procent bedragen. Daarmee waren de gemiddelde prijsstijgingen vorig jaar het laagste sinds 1998. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen heeft bekendgemaakt.

In het eerste kwartaal van 2003 werd nog een inflatie van 2,4 procent gemeten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarna lag de gemiddelde prijsstijging tot en met november vrijwel stabiel op 2,0 tot 2,1 procent. Vervolgens daalde in december de inflatie volgens het CBS opvallend, tot gemiddeld 1,7 procent.

De prijzenslag tussen supermarkten heeft volgens CBS-onderzoeker J. Walschots een extra impuls gegeven aan de afname van de inflatie eind vorig jaar. ,,De prijzen dalen in december traditioneel ten opzichte van november door de uitverkoop van kleding. Dit jaar zijn de prijsdalingen sterker, omdat ook voedingsmiddelen en dranken goedkoper zijn geworden.'' Bovendien wijst Walschots ook op de autobrandstoffen die mede door de dalende dollarkoers in prijs zijn gedaald.

In december 2003 lagen de prijzen voor consumenten gemiddeld 0,6 procent lager in vergelijking met de voorgaande maand. Een jaar eerder noteerde het CBS volgens Walschots in de laatste maand nog een prijsdaling van 0,3 procent ten opzichte van november.

De inflatie in december bedroeg volgens de Europese rekenmethode in Nederland 1,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat is 0,5 procentpunt lager dan het gemiddelde van de twaalf eurolanden.