Grieken 7 maart naar stembus, Simitis stopt

De parlementsverkiezingen in Griekenland, die uiterlijk 2 mei moesten worden gehouden, worden vervroegd tot 7 maart. Dit meldde premier Kostas Simitis (67) gisteren in een boodschap tot het volk.

Simitis bevestigde tevens dat hij aftreedt als voorzitter van de sociaal-democratische partij PASOK. Mocht zijn partij de verkiezingen winnen dan draagt Simitis het premierschap over aan de nieuwe PASOK-voorzitter. De vertrekkende premier noemde geen naam, maar iedereen weet dat de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Jorgos Papandreou (52), de enige kandidaat is voor deze functie. Een partijcongres zal hem begin februari voordragen waarna hij door de partijleden zal worden gekozen.

Simitis zei dat dit plan van hem zelf afkomstig was en dat het al een half jaar geleden bij hem was opgekomen. Deze maand is hij acht jaar aan het bewind, een periode waarin, zo zei hij, ,,een sterk Griekenland'' was gevestigd. Maar vernieuwing blijft noodzakelijk. ,,Het egoïsme van de permanentie is een vorm van diep conservatisme.'' Papandreou van zijn kant zei bij het verlaten van de vergadering met het uitvoerend comité ook: ,,Wij moeten veranderen.''

Verwacht wordt inderdaad dat onder zijn bestuur een andere wind gaat waaien en dat heel wat figuren het veld zullen moeten ruimen. Meteen al de verkiezingscampagne zal op andere wijze worden opgezet. Per bus zal door het hele land worden getrokken en in de dorpscafés worden gedebatteerd, iets waarin de rustige Papandreou sterker is dan in redevoeringen vanaf balkons.

De oppositie van rechts én links stelt het terugtreden van Simitis, wiens partij in de peilingen al geruime tijd ongeveer acht punten achterligt, voor als het verlaten van een zinkend schip. Kopstukken van de oppositionele Nieuwe Democratie (ND) herinneren eraan dat Papandreou acht jaar lang medeverantwoordelijk is geweest voor het regeringsbeleid en nooit enig sein heeft gegeven dat daarin verandering moest komen. Toch wil men in ND-kringen wel toegeven dat met het optreden van de zoon van de oprichter van de PASOK het imago van deze partij verbetert. Allerwegen wordt met spanning gewacht op nieuwe peilingen.

Over Simitis' politieke toekomst wordt in de Griekse media druk gespeculeerd. Vooral partijgenoten noemen hem geknipt voor een prominente baan in de Europa, waar eind dit jaar een nieuwe Europese Commissie aantreedt.

    • F.G. van Hasselt