Crucell maakt griepvaccin met Aventis

Het grootste Nederlandse biotechnologieconcern Crucell heeft met het Franse Aventis Pasteur een contract gesloten voor de ontwikkeling en productie van vaccins tegen griep, een markt van bijna 1 miljard euro.

Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt. De koers van Crucell steeg gisteren na het akkoord met bijna een kwart naar 6,51 euro en vanochtend nog verder tot boven de 7 euro. Rond het middaguur was de koers 6,70 euro, waarmee de beurswaarde van het bedrijf zo'n 240 miljoen euro bedraagt. De koers van Crucell bereikte tien maanden geleden nog een dieptepunt van 1,35 euro.

De griepvaccins zullen gemaakt worden met een technologie waarop Crucell het patent bezit. Het Leidse bedrijf kreeg gisteren een aanbetaling van 8 miljoen euro van Aventis Pasteur, 's werelds grootste producent van griepvaccins. Levert de samenwerking goede tussentijdse resultaten op, dan kan dat bedrag oplopen tot 30 miljoen euro.

Het Franse bedrijf heeft bijna 40 procent in handen van de wereldmarkt voor griepvaccins. Volgens bestuursvoorzitter D. Valerio van Crucell zal die markt in 2010 meer dan verdubbeld zijn tot 2 miljard euro. Dat heeft onder meer te maken met de vergrijzing van de wereldbevolking, maar ook met overheden die de aanbevolen leeftijd voor de griepprik willen verlagen. De Amerikaanse Centers for Disease Control, onderdeel van het ministerie van gezondheid, hebben die leeftijd onlangs verlaagd van 65 naar 50 jaar. Later dit jaar zullen in de VS ook kinderen van 6 tot 23 maanden voor het eerst gevaccineerd worden tegen griep. In Europa en Azië bestaan eveneens plannen om de bestaande vaccinatie uit te breiden.

In Azië speelt daarin ook de dreiging van sars mee. Die ziekte lijkt wat betreft de symptomen erg op de griep. Singapore wil de hele bevolking gaan inenten tegen de griep, om verwarring tussen infecties met het griep- en het sarsvirus te verkleinen.

Mochten Crucell en Aventis ooit een griepvaccin op de markt brengen, dan heeft het Franse bedrijf de marketingrechten voor de hele wereld met uitzondering van Japan. Die markt is voorbehouden aan Crucell. De VS hebben op het moment het grootste deel van de wereldmarkt voor griepvaccins, 45 procent. Europa heeft 25 procent en Japan 15 procent.